Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruno Mars visar sin vilda sida

Annons

Debutalbumet gjorde Bruno Mars till en av världens största stjärnor. Det gav honom också fria händer när det var dags att knåpa ihop uppföljaren. Nu får han sjunga om vad han vill. Som kärlek - och gorillasex.

Han har lämnat ett soligt Kalifornien för den kanske gråaste av historiens alla gråa novemberdagar i Stockholm. Men tunga skyar tycks inte dämpa Bruno Mars humör. Han skämtar, flirtar och spexar nästan oavbrutet under sitt första besök i Sverige. Så snart det blir tyst i rummet, om så bara för en sekund, blir han märkbart obekväm. "Pinsam tystnad!" utbrister han. "Awkward!"

Den amerikanske popstjärnan är elegant - och exklusivt - klädd från den bruna filthatten i topp till de flätade Gucci-skorna i mjukt läder som pryder hans fötter. Det är svårt att föreställa sig att samme man för några år sedan fick sälja alla sina ägodelar för att ha råd att satsa på sin dröm.

Jag fick sälja alla instrument som jag sparat ihop till, mina kläder, min bil, berättar Bruno Mars.

Succédebut

Sångaren växte upp som Peter Gene Hernandez i en musikalisk familj på Hawaii. Hans mamma är sångerska, hans pappa trummis och alla hans fem syskon sjunger. I 17-årsåldern bestämde han sig för att satsa på en artistkarriär. Han packade väskan och drog ensam till Los Angeles.

Det var svårt. Men det var något jag måste göra. Jag hade gjort allt jag kunde på Hawaii: varit förband till en trollerishow och sjungit för turister, säger han.

Det blev några slitsamma år. Men efter att först ha uppmärksammats som låtskrivare och producent exploderade plötsligt solokarriären när han 2010 gav ut debutalbumet "Doo-wops & hooligans", med hitlåtar som "Grenade" och "Just the way you are".

Första gången han hörde sig själv på radio kommer han aldrig att glömma:

Jag ringde alla jag känner och bara skrek. Rättvisa! Så kändes det.

Vill vara vild

Skivan sålde i fem miljoner exemplar och öppnade all världens dörrar. Inte minst köpte den honom musikalisk frihet. När han började skriva låtar till sitt nya album, "Unorthodox jukebox", höll sig musikindustrins tyckare i bakgrunden.

Jag släppte loss, jag ville vara vild på den här skivan. Jag älskar min första skiva, jag skulle inte vara här om det inte vore för den. Men nu har jag andra saker att berätta om, förklarar Bruno Mars.

TT Spektra: Som vad?

Kärlek, tillit, ärlighet och djuriskt sex.

Det sistnämnda återfinns i "Gorilla", den första låt han skrev till skivan. I en och samma låt hinner han sjunga om kokain, sprit och om att älska som djungeldjur.

Den satte ribban. Det fanns inga gränser eller regler efter den låten, säger han med ett skratt.

På bara ett par år har Bruno Mars liv förändrats totalt. Men han är väl medveten om att det snabbt kan förändras igen.

Jag måste ha kul när jag skapar musik. Man vet aldrig, det kan försvinna på ett ögonblick. Det gäller att njuta medan det varar.

Mer läsning

Annons