Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bruman lämnar politiken

Förra månaden dömdes han för sexuellt ofredande mot två 14-åriga flickor. Nu avsäger sig vänsterpartisten Håkan Bruman samtliga sina politiska uppdrag.

Det betyder att han efter den tidigare "time-outen" nu lämnar ett 15-tal uppdrag, bland annat som ordförandeposten i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, och som ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Händelsen som ligger till grund för domen och det politiska avhoppet inträffade förra året. Det slutade med att han dömdes av Ångermanlands tingsrätt till dagsböter på sammanlagt 14 000 kronor och till att betala de två flickorna 10 000 kronor vardera i skadestånd.

De svåra sociala konsekvenser en fällande dom innebar för yrkesliv och karriär gjorde att rätten valde att nöja sig med dagsböter.

Håkan Bruman själv har hela tiden bestämt förnekat brott och sagt att händelsen överhuvudtaget aldrig ägt rum.

I onsdags överklagade han dessutom domen till Hovrätten för nedre Norrland. Där har man nu ett par veckor på sig att avgöra om domen ska tas upp till prövning. För att domar som bara gett dagsböter ska tas upp krävs nämligen ett prövningstillstånd.