Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brown valdebatterar i tv

Den brittiske premiärministern Gordon Brown tänker ställa upp i tv-debatter med oppositionsledarna inför valet nästa år.

Tre direktsända debatter, de första i sitt slag i brittisk politik, ska sändas i tv-kanalerna BBC, Sky och ITV på bästa sändningstid inför valet, som måste hållas senast i juni 2010.

Kritiker tycker att tv-sända valdebatter lyfter fram personligheter på bekostnad av politiken.

Opinionsmätningar ger De konservativas ledare David Cameron, som anses gå bättre hem via medierna än Brown, en tillräcklig stor ledning över Labour för att få ett stabilt regeringsunderlag i parlamentet nästa år. Det skulle i så fall innebära att 13 års Labour-styre bryts.

Några mätningar visar att Labour har knappat in på De konservativa och att det kan bli ett parlament där inget parti har egen majoritet.

Politiska bedömare anser att Brown har tenderat att klara sig bättre än Cameron under frågestunderna i parlamentet på senare tid. Hans medarbetare hoppas att han ska ha förmågan att överföra det till övertygande tv-framträdanden.

Debatterna, upp till 90 minuter långa, kommer också att ge väljarna en chans att bekanta sig med Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg. Liberaldemokraterna är det tredje största partiet i Storbritannien.