Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brown säljer ut för att slippa spara

Annons

Den brittiska regeringen vill sälja ut en rad statliga tillgångar för att bättra på statens finanser.

Tågtunneln under Engelska kanalen tillhör det som premiärminister Gordon Brown tänker bjuda ut.

I ett tal på måndagen aviserar Gordon Brown försäljningar som ska ge staten 16 miljarder pund (cirka 178 miljarder kronor), enligt utdrag ur talet.

I ett första skede ska tillgångar för tre miljarder pund (cirka 33 miljarder kronor) säljas ut under två år, bland annat vadslagningsfirman Tote, tågtunneln under Engelska kanalen och statens andel i konsortiet Urenco, som säljer utrustning för anrikning av uran till kärnkraftsindustrin.

På sikt och när marknaden förbättras vill regeringen sälja ut statliga fastigheter och tillgångar för ytterligare 13 miljarder pund.

Utförsäljningarna utgör Labourregeringens alternativ till Konservativa partiets förslag på stora nedskärningar.

Enligt utdrag ur talet säger Brown att landet behöver en plan som minskar budgetunderskottet och samtidigt främjar tillväxt och arbete.

"Inte en som kväver återhämtningen innan den ens har startat", väntas premiärminister säga.

En talesman för oppositionspartiet Tories kommenterade planerna med att utförsäljningen är en kortsiktig lösning som förmodligen är nödvändig men inte kan ersätta en långsiktig plan för att få budgeten i balans.

Storbritanniens budgetunderskott hotar att nå upp till tolv procent av BNP i år. Brown vill halvera underskottet under de kommande fyra åren.