Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brown pessimistisk om klimatavtal

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown tror att det kan bli svårt för världens länder att enas om ett nytt klimatavtal i Köpenhamn.

Han anlände till den danska huvudstaden sent i går kväll och förklarade sig fast besluten att samarbeta med alla länder för "att få jobbet gjort".

Brown underströk att det finns många olösta frågor, men att det är långt ifrån säkert att man kan bli ense.

USA:s president Barack Obama förefaller vara mer hoppfull.

Presidenten tror att vi inom de närmaste dagarna kan få ett fungerande och förnuftigt avtal i Köpenhamn, sade Vita husets talesman Robert Gibbs på en presskonferens.

Obama reser till Köpenhamn på torsdagen för att delta i konferensens slutspurt på fredag, och inför resan har han haft samtal såväl med Gordon Brown som den franske presidenten Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Men uppgifter gör gällande att både USA och Kina viftat bort europeiska krav på utsläppsbegränsningar, som är en av de knivigaste frågorna att lösa under konferensen.

Andra svåra frågor handlar om hur mycket pengar rika länder ska ge till fattiga länder som står inför allt värre problem med torka, översvämningar och stigande havsnivåer.

FN-chefen Ban Ki-Moon antyder dock att ett avtal om klimatförändringar i Köpenhamn inte behöver innehålla några siffror om hur mycket bistånd utvecklingsländer ska få från rikare länder.

I en intervju med Financial Times säger Ban att länder kan komma att underteckna ett avtal utan tydliga åtaganden från utvecklade länder om långsiktig finansiering för att hjälpa utvecklingsländer att bekämpa den globala uppvärmningen.

Vi kan börja nästa år med att diskutera den frågan, säger Ban som dock understryker vikten av ekonomisk hjälp.