Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brown på hemligt Afghanistan-besök

Annons

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown anlände i lördags kväll i Afghanistan, där han på söndagsmorgonen möttes av den afghanske presidenten Hamid Karzai.

Besöket hade dittills hållits hemligt.

Brown och Karzai höll överläggningar i en militärbas i den sydliga provinsen Kandahar - ett av talibanernas starkaste fästen.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att poängtera att den kombinerade insatsen av de allierades styrkor och den afghanska regeringen är vägen att slå ner upproren, det är det sätt vi kommer att hindra al-Qaida från att få utrymme att operera från Afghanistan, sade Brown vid pressträff i Kandahar. Jag tror att de närmaste månaderna är mycket avgörande, sade Brown som till följd av USA:s och president Barack Obamas besked för två veckor sedan om ytterligare 30 000 amerikanska soldater i Afghanistan, utlovade 500 extra soldater från Storbritannien.

Ett syftena med Gordon Browns resa är, enligt Reuters, att försöka frosta av de allt mer kyliga relationerna med president Karzai. I takt med att kriget och den brittiska närvaron blivit allt mer impopulärt på hemmaplan har Brown - i högre grad än sina västerländska kolleger - öppet luftat missnöjet med den afghanska regeringen och det fusk som omgärdade presidentvalet tidigare i år då Hamid Karzai omvaldes.

I förra veckan dristade sig till och med Hamid Karzai att slå tillbaka och i en intervju kallade han den brittiske premiärministerns kritik för "mycket olycklig och väldigt tillgjord. Extremt förolämpande".