Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffer ska få mer stöd

Annons

Det ska bli lättare för brottsoffer att få ut ersättning.

Nu presenterar regeringen förslag till en ny brottsskadelag.

Brottsoffermyndigheten ska enligt förslaget inte kunna sänka nivån på ersättningen om man har ett utdömt skadestånd.

Frågan om att ersättningen kan sättas lägre än skadeståndet har upprört många, jag är glad att vi ändrar på det, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT. De som har upplevt det har varit väldigt frågande. Först har man fått en dom i domstol som bestämt ett belopp. När man inte fått ut pengarna och sedan vänt sig till Brottsoffermyndigheten har man fått en lägre summa, säger Johan Linander (C) som tillsammans med Ask, Johan Pehrson (FP), Caroline Szyber (KD) skriver om förslaget i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det ska också bli enklare att ansöka om att få ut ersättning.

Som brottsoffer har man ofta nog med sig själv, det är viktigt att myndigheterna gör det så enkelt som möjligt, säger Ask.

Ett annat förslag är att tiden man som brottsoffer har på sig att söka om ersättning förlängs från två till tre år, och barn och unga får möjlighet att ansöka fram till 21 års ålder.

Det är ett sådant trauma att bli utsatt för brott och en och annan missar rätten att få ersättning i dag.

Samtidigt skärps kraven på gärningsmän att betala tillbaka pengar.

Vi lägger tuffare krav på den som har begått brottet och staten ska ta ett större ansvar för hanteringen. Jag tycker att det innebär tydliga förbättringar för brottsoffret, säger Ask.

Lagförslaget är tänkt att träda i kraft 1 juli 2014.

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund som snart byter namn till Brottsofferjouren, välkomnar förslaget och att så många och viktiga politiker inom Alliansen skriver under på det.

Det är jättepositivt att man sätter fokus på de viktiga brottsofferfrågorna, säger han.

Samtidigt återstår mycket arbete, enligt honom.

Det är inte något annat än en viktig pusselbit för att skapa bättre förutsättningar för brottsoffer att få skadestånd och brottsskadeersättning.

Sven-Erik Alhem anser att staten borde ta ett mycket större helhetsansvar för att brottsoffer får sina skadestånd, åtminstone när det gäller grova våldsbrott. Han skulle önska att staten drev in skadeståndet "som en igel" gentemot gärningsmannen. I Norge gör exempelvis staten mer för brottsoffer än i Sverige, enligt Alhem.

Mer läsning

Annons