Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottningen kvar i OS

Annons

Brottningen får vara kvar i OS. Det beslutade Internationella olympiska kommittén (IOK) vid sin session i Buenos Aires i dag.

Brottningen kastades oväntat ut ur den olympiska gemenskapen i februari från och med sommarspelen 2020, men har genomfört förändringar för att blidka IOK. Vid sessionen i Buenos Aires var brottningen en av tre idrotter som skulle väljas in som 28:e och sista idrott till OS 2020.

Förlorare blev nu i stället squash och baseboll/softboll.

När IOK tog bort brottningen, så tvingades sporten söka återinträde för spelen 2020 och 2024 i kamp med sju andra idrotter. I slutet av maj krymptes antalet till tre och brottningen var en av dem.

De tre idrotterna som slogs om den sista platsen till sommarspelen 2020 och 2024 fick plädera för sin sak 20 minuter var under söndagens session i Buenos Aires. Därefter fick IOK-medlemmarna under tio minuter per idrott ställa frågor till idrottens representanter.

Squash och baseboll fick väl två-tre frågor var. Brottningen fick säkert tio. IOK-medlemmarna ville verkligen veta vad vi har gjort för förändringar, säger Christer Persson.

Vid omröstningen bland IOK-medlemmarna fick brottningen överlägset flest röster. Brottningen fick 49 av de 95 rösterna, baseboll/Softboll 24 och squash 22.

Svenska squashförbundet var besviket över att sporten inte valdes in i OS.

"Med hela 185 länder på squashkartan så är det med förvåning vi blir förbigångna även denna gång", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

"OS kan knappast undvika oss i framtiden".

Internationella brottningsförbundet (Fila) har under det senaste halvåret genomfört en rad förändringar:

Schweizaren Raphael Martinetti sparkades som ordförande. In kom den serbiske affärsmannen och Nenad Lalovich, som aldrig brottats själv.

Redan till Rio de Janeiro har det beslutats att två herrklasser tas bort och två damklasser tillkommer. Det betyder totalt tolv herrklasser, sex vardera i fristil och grekisk-romersk stil, samt sex damklasser (fristil).

Reglerna ändrades för att få bort passiv brottning. Viktigast var att det blev förbjudet att låsa motståndares handleder i stående brottning. Det har radikalt ökat poängtilldelning.

Jag tror att det är hela paketet med förändringar som har gjort att brottningen får vara kvar, säger Svenska brottningsförbundets ordförande Christer Persson till TT.

Mer läsning

Annons