Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännen berättar om Lottas relation till misstänkte gärningsmannen: "Han var inte ångerfull"

I en längre intervju i Expressen berättar Lottas vän om relationen mellan gärningsmannen och Lotta. Jeanette är ett av polisens huvudvittnen i utredningen.

Annons

Läs mer: Lotta förs till sista vilan – nu berättar systern om den tuffa tiden: "Så svårt att förstå"

De två vännerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Lotta och Jeanette fick kontakt med varandra första gången 2007 – då Lotta blev kund på hennes frisersalong i Stockholm – året därpå inledde de en mer nära vänskapsrelation.

– Jag och Lotta "klickade" på en gång och med tiden blev vi bästa vänner. Vi ringde varandra, ibland flera gånger om dagen. Vi fikade. Hon pratade om sina problem, jag om mina. Hon återkom gång på gång till sin önskan om att träffa rätt man, bilda familj och skaffa egna barn, säger Jeanette till Expressen.

Sommaren 2015 var det tänkt att Lotta och Jeanette skulle ta en gemensam solsemester till Spanien, men då Jeanette blivit plötsligt sjuk fick resan ställas in. Tanken var att de tillsammans skulle åka på semester under årets sommar, men ödet ville något annat.

Läs mer: Lottas misstänkte mördare i förhör: "Jag hade vanföreställningar"

I februari i år blev Lotta kontaktad genom sociala medier av den man som nu misstänks, och även erkänt, den dödsvållande misshandeln mot henne. De båda hade gemensamma kontakter på Facebook men var innan kontakten obekanta. Han skickade till en början meddelanden till henne, men skred snart till mer rätfram handling. En fredag någon vecka efter den inledande kontakten besökte han henne i hennes hem och hade tagit med en stor mängd röda rosor.

– Varje gång jag ringde till Lotta de kommande veckorna så var han där. Sen ringde hon mig vid ett tillfälle, då han inte var där. Då berättade hon att han också hade lite "issues", lite problem, säger Jeanette till Expressen.

I mars ändrade Lotta oväntat sin civila status på Facebook. Jeanette berättar för Expressen att hon hört från Lotta att förändringen var påtvingad från mannens sida, han ska enligt hennes utsago även ha tvingat henne till att bryta Facebook-kontakten med flera av hennes manliga vänner. Han tog allt mer kontroll över hennes sociala liv, enligt Jeanette.

– När vi pratade nämnde hon också att han hade gått igenom hennes mobiltelefon, säger Jeanette till Expressen och fortsätter:

– Samtliga statusuppdateringar hon gjorde på de två var påtvingat av honom, Lotta ringde alltid mig när en ny statusuppdatering gjorts och bad mig lajka hennes uppdatering och skriva något gulligt.

Lotta ska ha förklarat för sin vän att avsaknaden av den här typen av respons ökade på mannens misstänksamhet och tolkades som att man ville att Lotta bröt kontakten med honom. Jeanette berättar att mannen återkommande läste konversationer mellan henne och Lotta.

Läs mer: Tyst minut i Stadsparken för Lotta – misshandlades till döds

Lotta kände sig övervakad berättar vännen. Vid den här tiden hade våldet ännu inte trätt in i relationen mellan Lotta och mannen, men detta skulle ändras. Efter en promenad med hunden tappade mannen för första gången denna behärskning. Under dispyten som följde kastade han ett glas mot henne. Glaset träffade foten. Jeannete fick därefter en bild skickad som Lotta bad henne spara.

– Jag frågade hur han blev efter att det här hade hänt: Då hade han svarat något i stil med att "du får inte göra så här mig igen för jag ser svart, jag vet inte vad jag gör". Han var inte ångerfull, snarare likgiltig.

Våldströskeln var överträdd, hädanefter skulle det bara eskalera. Några dagar efter kom Lotta på besök hos vännen.

– De hade bråkat igen och hon sa: "jag vet inte vad det är med honom. Han skulle skära upp min hals med den slöaste kniven." När hon var hemma hos mig, ringde han till henne gång på gång på gång. När hon till slut svarade, hörde man bara någon som gormade och skrek, berättar Jeanette till Expressen.

Läs också: Vännen Lotta misshandlades till döds – nu riktar Emelie kritik mot åklagare

I april kom beskedet om att de två skulle flytta ihop – Jeanette berättar att hon upplevde att detta inte var frivilligt från Lottas sida. Hon avrådde. I april skedde vännen och mannens första möte. Lotta hade smugit in på toaletten och vädjat till vännen att komma över då bråk återigen uppstått mellan de båda.

– Han hade stirrig blick, tittade inte ens på mig. Efteråt kände jag: Det hade lika gärna kunna smällt. Sedan började han bli elak och kallade Lotta "otrogen" och "white trash", säger hon till Expressen.

Dagen efter Valborg hamnade Lotta för första gången på sjukhuset.

– Då berättade hon att hon blivit tvungen att åka in efter att de hade börjat bråka, hon hade fått två krossade revben. Han hade också sagt till henne, att hon skulle säga på sjukhuset att hon blivit utsatt för ett rånförsök, säger Jeanette till Expressen.

Här någonstans stod det klart för Lotta att hon var tvungen att bryta med mannen. Lotta planerade att låta relationen "rinna ut i sanden", ändå utsattes hon återigen för misshandel.

Läs också: Startar upprop på Facebook efter Lottas död: "Vill att politikerna gör det till en valfråga"

I juni bröt mannen sig in i fastigheten för Lottas lägenhet. Misshandeln som följde på att han tagit sig in i lägenheten gick snabbt. Under 20 till 30 minuter hade mannen slagit henne med en sådan frenesi att hon senare avled på sjukhuset. Detta trots att Lottas hund gjort sitt yttersta för att försvara sin matte. Jeanette fick på lördagen veta att något hänt med Lotta.

– På lördagen, på eftermiddagen, såg jag att en anhörig till Lotta skickat ett meddelande till mig på Facebook. Jag fick direkt en känsla: "Har det hänt något?, säger hon till Expressen.

Jeanette ringde upp.

– "Är du ensam hemma, Jeanette?" Sitter du ner?"

På söndagen åkte Jeanette till sjukhuset. Hennes vän låg oigenkännlig i respirator. Hon lyckades identifiera Lotta genom hennes naglar – som målats en vecka innan. Läkarna meddelade Lottas närmaste vän i livet att hoppet var ute, att man skulle vara tvunga att stänga av den respirator som höll vännen vid liv. Hon höll Lotta i handen medan man väntade in dödens inträde. I läkarjournalen antecknades klockan 17.07 den 7 juni 2016 som den tidpunkt då de båda slutgiltigt skiljdes åt.

– Lotta var trygg och stabil. Hon hade båda fötterna på jorden. Hon kunde lika gärna ha träffat en välutbildad kostymkille, som visade sig vara kvinnomisshandlare, säger Jeanette till Expressen.

Hon understryker att Lottas öde hade kunnat drabba vem som helst.

Mer läsning

Annons