Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Glaskross för över hundra tusen

/

För andra gången har glaskonstverket Tellus som vetter mot Örnsköldsviksfjärden slagits sönder.

35 000 kronor kostade det sist. Nu blir det betydligt dyrare.

Annons

Länk till webb-tv-klippet.

Konstintendenten Ulla Tellström som är ansvarig för offentlig utsmyckning i Örnsköldsviks kommun är bedrövad. För andra gången i sommar har konstverket Tellus vandaliserats.

– Med stor kraft har fyra glasrutor slagits sönder.

I våras krossades ett av de spegelfolierade glasen. Efter att ha åtgärdats för 35 000 kronor fick glaskonstverket bara stå orörd i några månader. Nu har det hänt igen, och den här gången är fyra glas krossade. Kostnaden uppskattas till över hundra tusen kronor.

– Det blir dyrt då det handlar om ett specialtillverkat folierat pansarglas. Det var en privatperson som upptäckte skadegörelsen och hörde av sig till oss.

Ulla Tellström är inte bara bedrövad, utan också arg, nedstämd och ledsen.

– Jag hoppas verkligen att polisen får tag i personerna som gjort det här. De måste förstå att det inte är okej, och att det förstör för alla. Den här typen av konstverk står i allmänhetens vardagsrum, säger Tellström.

Gångstråket längs hamnen är populärt, och ett flertal förbipasserade muttrade åt tilltaget under morgonen.

– Det här är fördjävligt. Skulle jag se någon som slog sönder på det här viset vet jag inte vad jag skulle göra. Vi som bor här i hamnen kommer att hålla området under uppsikt, sa en herre på Tullgatan.

Ulla Tellström får nu räkna med merarbete på grund av skadegörelsen i hamnen. Händelsen är anmäld till polisen som påbörjat en utredning, därefter ska området städas av på glassplitter och samtidigt ska en reparationsupphandling göras.

Invid gångstråket mot vattnet ligger även en del knytnävsstora sprängstenar sedan en tid tillbaka. Den typen av sten finns också på glaset och kring konstverket. Stenarna kan alltså ha använts som tillhygge under skadegörelsen.

– Vi ska täcka över stenarna. Nästa steg kanske blir någon form av övervakning.

Mer läsning

Annons