Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade gravid sambo – döms till fängelse

Mannen från Örnsköldsvik misshandlade, hotade och kränkte sin gravida sambo vid flera tillfällen. Nu döms hans till fängelse i nio månader.

Annons

Vid flera tillfällen misshandlade och hotades kvinnan av sin sambo. Han slet i hennes hår, slog henne och hotade att sparka ihjäl henne. En del av våldet skedde under tiden kvinnan var gravid och flera gånger blev parets barn vittnen till brotten.

Ångermanlands tingsrätt dömde mannen till fängelse i fem månader för misshandel, ringa misshandel och olaga hot. Enligt rätten fanns vissa kränkande moment i gärningarna men de var inte av sådan omfattning eller av tillräckligt allvarlig karaktär för att tillsammans bedömas som grov kvinnofridskränkning.

Mannen överklagade då till hovrätten och ville bli frikänd från misshandelsbrotten och få ett lindrigare straff.

Hovrätten för nedre Norrland gör dock en helt annan bedömning av ärendet trots att samma bevisning åberopats som i tingsrätten.

Enligt hovrätten är det ingen tvekan om att det rört sig om upprepade kränkningar av kvinnans integritet. Att brotten skett i hemmet mot en kvinna som dessutom varit gravid vid vissa av händelser samt i närvaro av barnen ses som försvårande omständigheter.

Nu dömer hovrätten mannen till fängelse i nio månader för grov kvinnofridskränkning. Mannen ska också betala 35000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mer läsning

Annons