Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivhögg sin hyresvärd – mannens förklaring: Vanföreställningar efter flera sömnlösa dygn

En man i 30-årsåldern, med fast jobb och egen lägenhet, som aldrig varit i klammeri med rättvisan. Men plötsligt slog det slint. I mitten av juli attackerade han sin hyresvärd med kniv och riskerar nu ett långt fängelsestraff.

Annons

Hyresgästen var mycket ångerfull under rättegången i Ångermanlands tingsrätt.

Det var den 13 juli som bråk uppstod mellan hyresvärden i 50-årsåldern och en av hans hyresgäster. Upprinnelsen var att boende i en hyresfastighet i Örnsköldsvik upplevt sin granne som hotfull.

Hyresvärden åkte till fastigheten, men då hade 30-åringen redan åkt iväg med sin bil. Fastighetsägaren fick senare kontakt med mannen via telefon och uppmanade honom då att stanna efter vägen, för att prata och reda ut vissa saker.

Hyresgästen hade stannat sin bil vid vägen på Varvet. Men när 50-åringen kom till platsen hann han inte mer än kliva ur sitt fordon innan han blev attackerad med kniv. Enligt utredningen har han blivit huggen i brösten och i rumpan med totalt tre hugg. Hyresvärden vårdades på Örnsköldsviks sjukhus efteråt, men skadorna var inte livshotande.

Läs mer: Misstänkt knivman häktad för mordförsök

Vid rättegången i Ångermanlands tingsrätt på onsdagen vittnade hyresvärden om att han efter händelsen haft svårt att sova och drömt mardrömmar. Knivattacken har satt djupa spår i själen.

– Han sa att han skulle döda mig och mina barn, samtidigt som han slog mig till backen och högg med kniv.

På åklagarens fråga om de haft något otalt sedan tidigare skakade mannen på huvudet:

– Nej, vi har pratats vid om vilka regler som gäller i huset och så, men inget annat.

Enligt åklagare Ida Axelsson talar det mesta för att mannen i 30-årsåldern hade för avsikt att döda och yrkade därför att han ska dömas för försök till mord till åtta års fängelse, alternativt grov misshandel.

Läs mer: Misstänkt för mordförsök nekar till brott – åklagare: "Bevisläget är gynnsamt"

Den åtalade hyresgästen var mycket ångerfull under rättegången. Vid tiden för händelsen hade han semester och säger sig ha överkonsumerat adhd-medicin som han kommit över i syfte att gå ned i vikt. Följden blev att han tappade sin sömn och drabbades av vanföreställningar med paranoida inslag.

När mannen gick till attack mot sin hyresvärd ska han ha varit vaken i flera dygn. Han säger sig ha mycket vaga minnesbilder från händelsen. Vid det inledande polisförhören förnekade han brott, men säger att han nu vill ta sitt ansvar och erkänner.

Mannens advokat Jonas Vedin hävdar att 30-åringen inte hade uppsåt att döda utan att händelsen istället borde rubriceras som grov misshandel, med max fyra års fängelse som straff.

Dom meddelas senast om en vecka, onsdag 24 augusti. Mannen blir kvar i häktet tills dess.

Läs mer: Knivhöggs tre gånger – nu berättar offret om attacken i Örnsköldsvik: "Det var som på film"

Mer läsning

Annons