Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstanställd åtalas för grova stölder – stal värdefulla guldsmycken hos flera brukare

Vid husrannsakan i ett fordon hittade polisen stulna smycken. De tillhörde personer som anlitat hemtjänst i Härnösand. Nu väcks åtal om grov stöld mot en anställd – som enligt åklagaren har varit hänsynslös och missbrukat sin ställning inom hemtjänsten.

Annons

Läs också: Anställd inom hemtjänsten häktad

Misstankarna uppdagades i maj förra året och när polisen gjorde husrannsakan i den hemtjänstanställdes bil hittades guldföremål och en klocka.

Personen anhölls efter förhör och häktades misstänkt för grov stöld men släpptes senare på fri fot. Nu åtalas denne för grova stölder från tre åldringar som haft personlig service i sina hem i Härnösand.

Den anställde ska ha stulit en guldklocka värd 5 000 kronor, guld- och silversmycken och ett armbandsur värt cirka 21 600 kronor samt ytterligare guldsmycken av ringa värde.

Åklagaren bedömer brotten som grova eftersom gärningarna var hänsynslösa och har begåtts i brukarnas bostäder. Den anställde anses därmed ha missbrukat sin förtroendeställning.

I samband med häktningen i fjol sa Anna Wikström, enhetschef inom hemtjänsten i Härnösand, att hon såg mycket allvarligt på det inträffade.

– Vi har mycket stränga regler och rutiner för besök hos brukare, så den här typen av brott ska inte behöva hända. Nu avvaktar vi polisutredningen innan vi tar beslut om eventuella åtgärder, sa hon då.

Som bevisning finns vittnesuppgifter samt förhör med den åtalade.

Mer läsning

Annons