Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med bakom murarna

Artikel 3 av 24
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Annons

Är det bakgrunden som gör brottslingen eller tillfället som gör tjuven? Eller är det tonårsrevolten och en vilsen vänkrets som ligger bakom att fel bana kan verka vara rätt väg att gå?

En människa kan smula sönder sin framtid på en sommar. Och sådant gör folk. Hela tiden. Några kommer förresten att göra mos av några månader och en del av sina drömmar just den här sommaren. Frågan är vad vi kan göra åt det?

Nyligen fördes ett samtal mellan en far och en son utanför en rättegångssal. Advokaten var också inblandad i diskussionen, som handlade om risken för ett indraget körkortstillstånd. Nästa frågeställning rörde en förestående utlandsresa. Frågan var om pricken i brottsregistret skulle kunna resultera i ett avslag på ynglingens visumansökan. Den pojken går troligen en orolig sommar till mötes, trots att han har erkänt sin handling och tänker ta sitt straff. Hoppas innerligt att det bara är den här sommaren som har gått sönder och att han inte tillhör den stora andelen dömda som återfaller i brott, om och om och om igen.

I artikelserien Bakom murarna ska vi försöka räta ut en del frågetecken angående de 20 800 kvinnor och 84 500 män som misstänktes för brott förra året, liksom varför 78 procent av alla kriminella som döms till ett frihetsberövande straff återfaller i brott. Vi kommer att skildra livet innanför och utanför murarna, du kommer att få möta både intagna och personal på olika anstalter och höra Tomas berätta om sitt liv och sina totalt 17 år på anstalt.

Vi vill också gärna ta del av dina erfarenheter, tips och tankar när det gäller brott, straff och vad som kan göras för att inte så många ska hamna på samhällets skuggsida.

Läs också:

Bakom murarna: 78 procent av de som varit frihetsberövade återfaller i brott inom tre år

Bakom murarna: Tomas har tillbringat en tredjedel av livet på kåken och grips ständigt: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA

Annons