Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott mot mänskligheten i Nordkorea

Annons

Nordkorea begår omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna enligt läckta uppgifter från en FN-rapport. Men anklagelserna är varken nya eller kommer att få konkreta följder för den redan isolerade regimen, säger en Koreaexpert.

Anklagelserna mot det kritiserade landet radas upp efter varandra i FN-rapporten som presenteras på måndag. Enligt nyhetsbyrån AP, som citerats flitigt av medier världen över, pekar rapporten ut regimen som skyldig till mord, slavarbete, tortyr, fängslanden, våldtäkter, tvångsaborter, sexuellt våld, tvångsförflyttningar och försvinnanden. Ledningen förföljer människor på politiska, religiösa, etniska och könsmässiga grunder, och straffar familjer som inte visar sig vara tillräckligt lojala mot regimen. Omkring 80 000-120 000 människor tros befinna sig i de Gulag-liknande fånglägren.

FN-kommissionen rekommenderar säkerhetsrådet att lämna över uppgifterna till Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Redan kända

Gabriel Jonsson, Koreaexpert på Stockholms universitet, förvånas inte över uppgifterna. Regimens brott mot mänskliga rättigheter har varit kända sedan lång tid tillbaka, inte minst genom vittnesmål från nordkoreanska avhoppare. Den informationsmässiga dimman skingras även av att avhoppare håller kontakt med invånare i landet med hjälp av internet - trots att det är hårt kontrollerat.

Kort sagt finns det människor som vågar utmana ödet, och därigenom kan vi veta mer, säger han.

Få konsekvenser

Jonsson tror dock inte att FN-rapporten kommer att få några konkreta konsekvenser för Nordkoreas ledarskikt. För det första skulle Kina med stor sannolikhet blockera att uppgifterna lämnas över till ICC, med tanke på ländernas särskilda relation och att Kina gör sig skyldigt till egna människorättsbrott. För det andra verkar inte den nordkoreanska regimen ta till sig av utländsk kritik.

Vid nordkoreanska kärnvapentester vet man i förväg att säkerhetsrådet kommer att anta en fördömande resolution. Då kan regimen säga att FN är en stor skurk som vi behöver samla nationen emot, och det blir en förevändning att mobilisera befolkningen, säger han.

Mer läsning

Annons