Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott bakom Dianas död

Tio år efter prinsessan Dianas död har en brittisk domstolsjury kommit fram till orsaken: chaufförens grovt vårdslösa körning och kändisfotografernas jakt.

Diana och hennes partner Dodi Al Fayed dog båda, liksom chauffören Henri Paul, efter en krasch i en tunnel i Paris 1997. Bilen jagades av kändisfotografer.

Den jury på elva personer som nu har meddelat sin slutsats har i sex månader hört över 250 vittnen och övervägt målet. Juryförfarandet har kostat nästan 120 miljoner kronor.

Polisutredningarna i Frankrike och Storbritannien kom fram till att dödskraschen var en tragisk olycka orsakad av att chauffören var alkoholpåverkad och körde för alldeles för fort.

Enligt brittisk lag måste förhör om dödsorsaken hållas i dödsfall där döden inte varit naturlig. Det fördröjdes tio år på grund av Storbritannien måste invänta rättsprocessen i Frankrike.

Justitielorden Scott Baker hade gett juryn fem alternativ att ta ställning till enligt BBC:s nätnyheter. Det alternativ juryn fastnade för var -dödsvållande genom grov vårdslöshet-.

Juryn kom också fram till att paparazzifotograferna hade skuld i dödskraschen. De jagade Pauls bil i vansinnesfart och höll ett avstånd till den som inte gav honom något manöverutrymme.

- Kraschen orsakades, eller medverkades till, av farten och sättet som chauffören körde på, och farten och beteendet hos de efterföljande fordonen, sade juryns ordförande i domstolen.

Bidragande faktorer var också att föraren var påverkad av alkohol, att Diana inte använde säkerhetsbälte och att bilen kraschade mot en pelare.

Olika konspirationsteorier har framförts av Dodis far, varuhusägaren Mohamed Al Fayed, men dessa har befunnits vara grundlösa.

Tidigare hade Baker avfärdat teorin om att kungahuset eller utrikesspionaget MI6 skulle ha varit inblandade i parets död, det vill säga att det handlade om mord.

Justitiedepartementet framhåller enligt BBC att det inte är möjligt för brittiska myndigheter att lagföra någon av de inblandade eftersom kraschen inträffade i Frankrike och ingen av förarna var britt.


/Allehanda.se