Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Taviani i bejublad comeback

Annons

Det är fem år sedan de senast regisserade ? men med "Caesar måste dö" har de legendariska bröderna Taviani gjort en bejublad comeback.

Filmen får svensk premiär på fredag.

Paolo Taviani, 81, och Vittorio Taviani, 83, berättar om hur en grupp livstidsfångar sätter upp Shakespeares "Julius Caesar", och om hur detta kommer att påverka dem.

När vi började filmen var Berlusconi fortfarande vår regeringschef \- det kändes passande att göra en film om hur en tyrann störtas, säger Paolo Taviani till TT Spektra.

Dessa två grånade herrar, klädd i likadana kavajer, har regisserat film tillsammans sedan 1954. Deras mest kända filmer är "Padre Padrone", mästerverket "San Lorenzonatten", "Kaos" och "God morgon Babylon".

Guldbjörnen

Det har varit relativt tyst om dem under 2000-talet, men med "Caesar måste dö" vann de Guldbjörnen vid årets filmfestival i Berlin.

De livstidsfångar som medverkar i filmen är fångar på riktigt, och filmen blir en blandning av spelfilm och dokumentär.

Vi hade genom en vän hört talas om fångar som spelade teater, säger Vittorio. Det var i ett säkerhetsfängelse, det var fångar som hörde till maffian och till Camorran. Vi var först tveksamma, men bestämde oss för att se en föreställning när de spelade Dantes "Inferno". Och vi blev helt knockade, så bra var det. Här var det män som inte hade någon kontakt längre med hustrur eller med vänner utanför fängelset, och när de talade det som Dante hade skrivit fick orden en ny mening.

Teman

Efter att ha sett föreställningen började bröderna diskutera möjligheten att göra en film om en liknande uppsättning. Och valet föll på "Julius Caesar", eftersom man menade att det finns en mängd teman i den som kunde relatera till fångarnas egen verklighet. I filmen följer vi arbetet med uppsättningen fram till premiären och bröderna har arbetat med i färg och i svartvitt.

Vi tycker fortfarande det är spännande att göra film, speciellt på ett ämne som detta, säger Paolo Taviani.

Mer läsning

Annons