Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder gör fluga till bättre älskare

Annons

Kärleksfullt sex kanske inte är det första man tänker på när parande bananflugor kommer på tal. Men faktum är att flughanar som vuxit upp med sina bröder blir mer ömsinta älskare än om de vuxit upp med icke-besläktade flugor, visar en studie som presenteras i tidskriften Nature.

Forskarna, verksamma vid Oxford University i England, placerade ett antal flugor i olika konstellationer i olika burar och studerade deras beteende och mätte deras livslängd.

Ganska snart visade det sig att flugor som vuxit upp med främlingar var betydligt mer buffliga och aggressiva gentemot honan när det kom till själva sexet, jämfört med flugor som vuxit upp med sina bröder och som hade en mer avslappnad attityd.

De hårdföra flugorna dog dessutom snabbare än sina mer sorglösa kusiner, samtidigt som honorna i dessa burar blev mindre fruktsamma.

När obesläktade flugor är tillsammans så besvärar de konstant honan för att få sex, vilket ger dem mindre tid att äta och vila sig, säger Tommaso Pizzari vid universitetets zoologiska avdelning.

Mer läsning

Annons