Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brobanan på plats vid Älandsfjärden

Ett stenkast från det nya superfängelset pågår ett annat jätteprojekt. Bron över Älandsfjärden går nu in i ett intensivt skede.

- Nu börjar det hända stora saker, säger Per Sjölund banverkets byggledare.

Den väldiga brobanan börjar nu komma på plats.

Det är Skanska Sverige AB som bygger Ådalsbanans längsta bro. Den mäter 785 meter och ska vila på 18 meter höga bron som ska binda samman Ulviksstrand med Saltviksstrand, norr om Härnösand. Livslängden är minst 120 år.

- Vi håller tidtabellen och nu ligger vi faktiskt 15 veckor före med pålningsarbetena, säger Skanska projektingenjör Kent Olofsson.

Brobygget som startade i somras och ska vara färdigt hösten 2009 börjar nu ta form. Bropelarna som ska hålla upp själva järnvägsbanan är på plats och i tisdags började arbetet med att flytta ut själva stålkonstruktionen mot pelarna. Det sker medhjälp av hydraulpressar och rikligt med kokosfett.

Det är enorma mängder material som behövs till bron. Eller vad sägs om 2850 ton stål och 8500 kubikmeter betong.

Säkerhetsmarginalerna är väl tilltagna för att bron ska orka med framtidens snabbtåg som ska kunna passera i 250 km/tim.


Läs mer i torsdagens TÅ
OLA THELBERG
070-218 31 09

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67