Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brittisk straffskatt på bankbonusar

Annons

Storbritanniens finansminister Alistair Darling inför en tillfällig straffskatt på 50 procent på bonusutbetalningar i finanssektorn som överstiger 25 000 pund (290 000 kronor) styck.

Skatten tillämpas omgående och gäller även utländska banker i landet.

Den tyngsta bördan kommer att falla på dem med de bredaste axlarna, sade Darling inför det brittiska parlamentet.

Lagen gäller tillfälligt till och med april, vilket kan komma att bromsa stora julbonusar i sektorn.

Syftet är bland annat att med skatten, som beräknas omfatta 20 000 i finanssektorn, dra in en halv miljard pund till statskassan och samtidigt förmå bankerna att använda mer av överskott som skapas till att stärka kapitalbaserna.

Darling höll i parlamentet fast vid sin prognos om att Storbritanniens ekonomi växer med 1,0-1,5 procent nästa år, men han tvingades samtidigt medge att det för 2009 blir omkring -4,75 procent för bruttonationalprodukten (BNP). Tidigare har den brittiska regeringen angett mellan -3,25 och -3,75 procent tak och golv för årets BNP-prognos.

För 2011 och 2012 räknar Darling med ett BNP-lyft på 3,5 procent per år, vilket han hoppas ska dra ned budgetunderskottet till 5,5 procent av BNP 2013-2014.