Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk spionbas i Mellanöstern

Annons

I kölvattnet på Snowden-affären kommer nya avslöjanden om en brittisk övervakningsstation i Mellanöstern. Samtidigt försöker Scotland Yard stoppa läckorna som kan "sätta liv i fara".

Det är brittiska tidningen The Independent som avslöjar att signalspaningsbyrån GCHQ i största hemlighet driver en övervakningsstation någonstans i Mellanöstern. Telefonsamtal, e-post och annan internetrafik samlas in genom att avlyssna fiberoptiska undervattenskablar som passerar regionen. GCHQ delar sig av informationen till amerikanska signalspaningsbyrån NSA.

Brittiska UD vill inte kommentera påståendena i artikeln. Uppgifterna kommer från det gigantiska material som säkerhetsanalytikern Edward Snowden laddat ner under 2012.

Samtidigt har brittisk polis inlett en brottsutredning kring dokument som hittats hos David Miranda - partner till journalisten Glenn Greenwald som Snowden läckt information till. Scotland Yard hävdar att materialet som beslagtogs var "mycket känsligt" och kan riskera människors liv om det offentliggörs. Enligt Independent oroar sig de brittiska myndigheterna bland annat för att den exakta platsen för övervakningsstationen ska komma ut.

Mer läsning

Annons