Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Brittisk order om att gripa Livni"

Brittiska myndigheter försöker skyndsamt reda ut vad som gäller sedan en domstol sägs ha utfärdat order om att gripa Israels oppositionsledare Tzipi Livni, meddelar utrikesdepartementet i London.

Livni var utrikesminister vid israeliska arméns anfall mot Gaza i vintras, och ordern skulle vara grundad på anklagelser om krigsförbrytelser.

Enligt rapporter främst i arabiska medier har Tzipi Livni inställt en resa till London för att inte bli gripen. Men hennes kontor säger att resan blev inställd redan för ett par veckor sedan.

En brittisk diplomatkälla säger till AFP att man undersöker saken och bland annat tycker att det är konstigt om order ska ha utfärdats "mot en person som inte ens är i landet".

UD:s språkrör säger att Storbritannien vill göra allt för att främja fred i Mellanöstern "och då måste israeliska ledare känna att de kan komma hit för samtal med regeringen".

Enligt tidningen Haaretz har Israels ambassadör i London inte kunnat få någon bekräftelse från justitiedepartementet om domstolsordern. För två månader sedan avvisade en brittisk domstol en liknande begäran från propalestinska grupper om att gripa Israels försvarsminister Ehud Barak som då var på besök.

När israeliska parlamentet öppnade i oktober sade premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel inte tänker tillåta att dess ledare ställs inför rätta i Haag för att de "skickat soldater för att försvara städer och civilbefolkning".