Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britta Lejon vill värna statliga jobb i hela landet

Lejon tiger inte. Snarare ryter hon till mot statens centralisering av arbetstillfällen.
– Statliga jobb är ju en katalysator för tillväxt, protesterar Britta Lejon, förbundsordförande i ST-facket.

Britta Lejon var rekordung demokratiminister för femton år sedan i en S-regering under Göran Persson.

I dag är hon ordförande i Fackförbundet ST, landets största fack bland statligt anställda, med nära 92 000 medlemmar i ryggen.

På torsdagen besökte hon Härnösand och träffade länsstyrelsepersonal på ett öppet möte vid lunchtid.

Utgångspunkten var en färsk rapport – ”Ska staten finnas i hela landet?” – om hur statens närvaro minskar runt om i Sverige, ett ämne som Britta Lejon även tagit upp på debattplats.

– Svaret är kanske likadant för oss allihopa. Så då är frågan hur vi kommer dit, tyckte hon på plats i länsstyrelsens sessionssal.

– Och spelar det nån roll? Ja, om Sverige ska hålla ihop och vi ska ha statlig service överallt. Vi vet dessutom att staten är en katalysator för tillväxt.

– Då är det fel att de kvalificerade statliga jobben i allt högre grad försvinner till huvudkontor och centraliseras. Det handlar om att få unga att utbilda sig och stanna kvar. Det handlar om kvalitet på verksamheten.

Antalet statliga jobb i landet har halverats sedan 1990. Minskningen är särskilt kraftig vid myndigheter i glesbygd. Västernorrland har tappat 4 700 jobb på tjugo år, värst drabbade är Ånge och Sollefteå.

Det är dystra bakgrundssiffror som gör att ST höjer rösten.

– Riksdag och regering borde ta ett helhetsansvar. Det är ett av våra krav.

– Senast var det Skatteverket som planerade lägga ner en massa kontor. Det är också dags att Sverige spottar upp sig och ökar investeringarna i infrastruktur. Järnvägar och annat är sorgligt eftersatta, säger Britta Lejon.

LÄS OCKSÅ: Skatteverket räddas i Sollefteå och Örnsköldsvik

Före personalträffen avslöjar hon att nya grepp kan komma inom kort på Arbetsförmedlingens område.

– Jag har vissa idéer hur Arbetsförmedlingen kan jobba annorlunda utifrån alla nyanlända i landet. Vi ska träffa arbetsmarknadsministern om det i nästa vecka.

ST kräver obligatorisk statstjänstemannautbildning för alla som rekryteras till statliga jobb.

– Just nu är exempelvis situationen fullständigt kaosartad på Migrationsverket. De hinner inte ens med behörighetskontroller av dem som anställs.

På fackets dagordning står också arbetsmiljön. Största problemet för statsanställda är stress och stor arbetsbörda. Dåligt ledarskap är arbetsmiljöproblem nummer två.

Britta Lejons dag i Härnösand fortsatte med en träff hos landshövding Gunnar Holmgren.

LÄS DEBATT: Hela Sverige måste få leva