Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britta Johansson Norgren går för största segern: "Betyder väldigt mycket om jag lyckas vinna"

Hon är van vid långa lopp och hård stakning. Nu ställs hon inför utmaningen som kan göra den fenomenala säsongen komplett. På söndag är Britta Johansson Norgren favorit till att vinna Vasaloppet.

Hon vann Tjejvasan före österrikiskan Katerina Smutna och en överlycklig Julia Svan. Inför de nio milen som väntar i Vasaloppet 6 mars är Britta Johansson Norgren storfavorit. Men hon tar inget för givet.

– Hon är väldigt stark och jag har stor respekt för henne. Det är ingenstans under loppet som jag känner att jag är starkare än henne, så det är en konkurrent som man inte känner sig säker med, sa Johansson Norgren Katerina Smutna efter vinsten i Tjejvasan.

Seraina Boner och Sara Lindborg ligger trea respektive fyra i långloppscupen bakom ledande Johansson Norgren. Smutna ligger tvåa och samtliga är anmälda till Vasaloppet. Inför de nio milen mellan Sälen och Mora är det dock just Smutna som är största hotet mot en komplett säsong för Britta Johansson Norgren.

– Vi har haft många fajter och hon är så komplett som åkare och gör sällan dåliga lopp. Sen om någon får bra skidor och har en bra dag kan det hända saker. jag försöker tänka så lite som möjligt på det, säger Johansson Norgren, som laddar upp i Orsa Grönklitt.

Men det finns också andra som kan slå henne på en bra dag.

– Lina Korsgren har varit en som kommit långt fram på att staka. Annika Löfström och Sara Lindborg är också duktiga. Sen är det roligt om någon ny eller yngre kommer fram.

Vinsten i Tjejvasan visade dock att Britta Johansson Norgren är den bästa kvinnliga åkaren på långlopp just nu.

– Känslan är väldigt skön, det var skönt att få med sig den segern. Det blir ofta ganska tajt och svårt att gå ifrån så det var skönt att ha klarat av det. Det var en del av förberedelserna inför Vasaloppet att få ett tufft pass i kroppen.

TV: Britta Johansson Norgren vann Tjejvasan 2016

Inför Vasaloppet på söndag är det vila från den fysiska träningen som gäller. Nu är det den mentala biten som ska falla på plats.

– Jag är bra i fas. Jag har gjort det jag planerat och det känns bra. Men ju närmare man kommer Vasaloppet kommer man känna sig mindre förberedd. Det gäller att behålla lugnet och göra det man tror på, säger Johansson Norgren.

Huvudmålet med Vasaloppet är självklart att vinna. Men om det inte skulle bli så kan Britta Johansson Norgren ändå känna sig nöjd. Det har varit en strålande säsong och det viktigaste för henne är att känna sig nöjd med loppet.

– Jag vill känna att jag gjort det jag kunnat, både i förberedelserna och under loppet. Och vid en seger är den känslan så otroligt mycket värd, säger hon och fortsätter:

– Det betyder väldigt mycket om jag skulle lyckas vinna. Men framför allt betyder det mycket att klara förberedelserna och göra ett bra lopp. Men skulle det bli en seger så skulle det här bli en helt otrolig säsong. Det skulle bli extra krydda.

Du är favorittippad, är det något du tänker på?

– Jag känner ju av det, det är mycket i media och förstår att jag är det tanke på säsongen jag har haft. Men det är något jag gjort tidigare, det är ett annat lopp nu.

Under träningen under sommaren och hösten har Vasaloppet funnits med i bakhuvudet. Veckan innan är det dock fokus på utrustningen och psykologin, på finliret, som Johansson Norgren uttrycker det.

Hur gör du för att komma i fas mentalt?

– Det är svårt. Man är inte alltid medveten om hur man känner men man måste följa en väg man tror på. Det behöver inte alltid kännas perfekt kvällen innan ett lopp. Ju mer nervös och laddad man är desto mer tankar kommer. Men man måste utgå från vad man känner och vara noggrann med hur man lägger upp loppet.

Hur gör man upp en plan för ett nio mil långt lopp?

– Det spelar lite roll vad man får för skidor men jag har en tydlig plan och en plan B. Men på ett så långt lopp har jag vissa ställen där jag väljer vissa scenarior att köra efter, så man inte bara kör.

Det ska komma nysnö som ger kärvare före. Vad gör det för dig som är stakningsstark?

– Jag vet faktiskt inte. Vi sitter ju här och följer vädret. Det blir ett roligare lopp om det inte kommer så mycket snö men för oss damer spelar det inte lika stor roll för vi ligger inte och spårar. Men jag kan också se att det kan vara en fördel för mig för det blir tyngre.

– Jag försöker att inte fundera så mycket. Det är vallarna som får hålla koll så jag får de bästa skidorna. Kommer det väldigt mycket snö kanske jag får lägga om taktiken.

Brukar tankarna sväva iväg under ett så långt lopp?

– Det är svårt att hålla fokus hela tiden. Ibland får man sväva iväg men man måste ha något som får en att komma tillbaka. Man måste hela tiden vara observant på vad som händer runt omkring, säger hon och fortsätter:

– Man måste vara beredd hela tiden och det är ju det som är jobbigt men man kan inte heller åka på helspänn hela tiden för det tar också mycket energi.

Vad brukar du tänka på då?

– Det är nog bara att acceptera de tankarna som kommer. Men plötsligt kan man få någon låt på huvudet och ibland är det ganska skönt.

Det är bara fyra dagar tills hon ska stå på startlinjen i årets viktigaste lopp. Det enda som kan stoppa henne är en infektion eller sjukdom och när det är över på söndag ställs siktet direkt in på nästa säsong.

– De brukar säga att det är lättare att komma upp än att stanna kvar så mitt största mål, när jag fått en så bra säsong är att visa att det inte bara var en tillfällighet. Det kommer att höja motivationen.

– Det har hänt mycket med stakningen på damsidan i år och förhoppningsvis kan jag fortsätta att vara ledande i det, säger Britta Johansson Norgren.

LÄS MER: Småbarnsmamma och överlägsen långloppsåkare – så blev Britta Johansson Norgren bäst i världen