Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på gode män

/
  • För Gun-Marie Söderkvist är kontakten med sin gode man, Ingela Omö, något av veckans höjdpunkt. Med åren har de utvecklat en stark gemenskap.

Det är stort behov av gode män i hela landet. Följden är att de flesta har flera uppdrag samtidigt. Snittet i Härnösand är tre uppdrag per god man.

Annons

Gun-Marie Söderkvist, 59, gillar att shoppa kläder och teknikprylar. Men ekonomi har aldrig varit hennes starka sida och hon behöver hjälp med att lägga upp en budget och bevaka så att räkningarna blir betalda i tid.

En gång i veckan får hon besök av Ingela Omö, som är hennes gode man. Med åren har en stark vänskap utvecklats dem emellan.

– Vi gör en massa roliga saker tillsammans. Jag ser fram emot besöken från Ingela varje vecka, säger Gun-Marie Söderkvist.

Som god man eller förvaltare hjälper du en annan människa som, av någon anledning, behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Ingela Omö kände att hon ville göra en insats när hennes egna barn var utflugna och bestämde sig för att bli god man för sex år sedan.

Det är något hon aldrig ångrat.

– Jag har alltid gillat att arbeta med människor och ekonomi. Som god man får jag kombinera båda sakerna. Jag blir inte rik på pengar, men får massor av kärlek och omtanke tillbaka. Det känns väldigt bra att hjälpa andra.

Under sina år som god man har Ingela Omö hjälpt tio olika personer med ekonomin. Det är människor som antingen är åldersvaga eller har andra funktionshinder som gör att de inte kan sköta sin ekonomi själv.

För Gun-Marie Söderkvist är kontakten med Ingela något av veckans höjdpunkt. Tillsammans går de igenom ekonomin och planerar för veckans inköp. Ingela Omö ser till så att det även blir några kronor över i börsen till sådant som inte är helt nödvändigt. Gun-Marie gillar kläder och smycken, nyligen har hon köpt en ny blus med glitter och ett vackert armband. I november har man planerat för en större shoppingtur till Birsta.

– Men ibland träffas vi bara och fikar tillsammans. Vi har jättefina stunder ihop, säger Gun-Marie.

För närvarande finns 331 i Härnösands kommun som är god man eller förvaltare. De flesta har något eller några uppdrag. Snittet i Härnösand är tre uppdrag per god man.

– Just nu är det ett stort behov av gode män, men det är inget unikt för Härnösand. Så ser det ut i hela Sverige, säger Ann-Christine Myhrgren som är enhetschef på överförmyndarnämnden i Härnösand.

Kravet på den som tar på sig uppdrag som god man är att det skall vara en rättrådig, erfaren person som är väl orienterad i samhällsfrågor. Är man duktig på ekonomi är det förstås ett plus i kanten.

Ingela Omö har sex uppdrag för tillfället, inget är det andra lik.

– Några behöver bara lite hjälp, andra mer. Vissa ringer flera gånger i veckan. Men i snitt ägnar jag cirka fem timmar i veckan åt mitt uppdrag som god man. Men jag känner aldrig att jag behöver försaka något på grund av det.

Annons