Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på bröd i krigets Syrien

Annons

Förutom de pågående striderna och luftanfallen, ständiga elavbrott och gasbrist samtidigt som vintern kommit, har invånarna i inbördeskrigets Syrien allt svårare att få tag i mjöl och bröd. Samtidigt stiger priserna.

Utanför de bagerier som fortfarande fungerar ringlar timslånga köer, och priserna har mångfaldigats.

Vi har varit under belägring i sex månader. Vi går och letar efter virke att elda med i de förstörda husen. Vårt bröd är gjort av gammalt mjöl, smutsigt vatten och lite salt. Men vi tackar ändå Gud för att vi lever, säger Abu Khaled, som är fast i den rebellstyrda gamla stadsdelen i Homs med sin familj.

De upplever samma svårigheter att få tag på bröd och bränsle som invånarna i andra av landets mest omstridda delar. I Aleppo har det inte funnits något bröd alls den senaste veckan, säger Daoud från Qadim-distriktet.

Kvartersbageriet har varit stängt sedan i lördags (förra veckan) på grund av mjöl- och bränslebristen. Även om det funnits ett bageri öppet, hade det varit omöjligt att ta sig dit på grund av striderna, säger fembarnsfadern Mustafa i samma stad, och tillägger: Bageristängningarna har skjutit upp priserna på brödpaket som vanligtvis skulle kostat 15 pund (1,40 kronor) till 200 pund (18,40 kronor).

Bagaren Abu Samer, också från Aleppo, förklarar prisökningen med att bränslepriserna fyrdubblats, och mjölet också stigit i pris.

Mer läsning

Annons