Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på bostäder för flyktingar

Flyktingmottagandet i Sollefteå kommun har ett stort problem. Det saknas lägenheter.

Annons

Därför finns det nu tankar om att förvärva bostadsrätter åt ensamkommande flyktingbarn.

Sollefteå kommun har en överenskommelse om mottagande av så kallade ensamkommande flyktingbarn - och ungdomar. Initialt placeras dessa i ordnat och tryggt boende på Remsle, men ska vid myndighet successivt slussas ut i eget boende.

– Problemet är att det saknas mindre lägenheter i centrala Sollefteå. Det är ett generellt problem. Överlag kan man tala om bostadsbrist i centrala Sollefteå och om att vi har problem med att hitta ändamålsenliga lägenheter till våra flyktingar, säger Örjan Abrahamsson, förvaltningschef.

Mottagandet är kultur- utbildnings- och fritidsnämndens ansvar, genom integrationsenheten och mottagningsverksamheterna. Diskussionen som förs rör en handfull mindre bostadsrätter för upp emot 300 000 kronor. Bostadsmarknaden i Sollefteå kan inte direkt skryta med sina priser. Tanken är att förvärven dels garanterar boendeplats och dessutom sänker de löpande hyreskostnaderna.

Ett faktum som har fått tjänstemännen på kommunen att tänka i dessa nya banor handlar om den besvärliga situation som har uppstått med anledning av förhållandena på Tjärnen.

Nu gäller det bara för tjänstemännen att förankra förslaget politiskt.

– Eftersom det rör sig om externförhyrt ska jag här framöver presentera våra tankar för kommunstyrelsens lokalstyrgrupp, säger Abrahamsson och fortsätter:

– Utöver tankarna om bostadsrätter finns redan en annan lösning. Den har redan blivit politisk förankrad. Det handlar om att satsa på byarna utanför centrala Sollefteå. Våra erfarenheter från flyktingmottagande i Ramsele har varit väldigt positiva, både för de nyanlända och för samhället. Att satsa på mottagande utanför centrala Sollefteå kommer vi fortsätta med.

Annons