Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brevet berättade att Chaplin var rom

Efter att Charlie Chaplins änka Oona hade dött fick deras dotter Victoria ärva en byrå som hade tillhört henne pappa. En av lådorna gick inte att få upp, men en låssmed lyckades lirka upp den. I lådan låg ett handskrivet brev från en gammal man. Jack Hill hade skrivit brevet från Tamworth i början av 1970-talet för att informera Chaplin om att han egentligen inte var en son av södra London. Han hade kommit till världen "i en karavan som tillhörde the Gypsy Queen, som var min faster. Du föddes på the Black Patch i Smethwick nära Birmingham".

Charlie Chaplin svarade på frågor om sin ras med "jag är människa". Hans födelseattest har aldrig hittats. Den kan heller inte hittas. Romer folkbokfördes inte. Hans mor Hanna kom från en familj "travellers", en resandefamilj.

Artikel från The Guardian:

http://www.theguardian.com/film/2011/feb/17/charlie-chaplin-gypsy-heritage

Charlie Chaplin film "Diktatorn" är och var en ytterst träffsäker och rolig satir över Hitler och nazismen. Den fick inte visas på biografer i Sverige förrän efter 1942, när nazisterna förlorat vid Stalingrad och ganska många svenskar snabbt bytte från Tyskland och Hitler till England och Churchill. Adolf Hitler och Charles Chaplin var för övrigt födda samma dag, 20 april 1889.

En annan viktig person för mänskligheten under förra seklet var Moder Teresa. Hon var en katolsk nunna som i över 45 år tog hand om de fattiga, sjuka, föräldralösa och döende i Calcutta. 1979 fick hon Nobels fredspris. Moder Teresa var alban med romskt ursprung.

I filmen "Moder Teresa: I Guds namn för de fattiga" från 2004 spelades hon av Geraldine Chaplin. Geraldine Chaplin är äldsta dottern till Charlie Chaplin.

I "Diktatorn" håller "Hynkel" ett tal där han med mjuka och varma ord talar om vanliga tyska kvinnor och deras fina barn. Judarna däremot fick honom att grimasera av vrede. "Hynkel" visar hur man borde göra, vrida om halsarna på judarna.

Rumänien var en fasciststat i allians med Tyskland under stora delar av andra världskriget. Ganska många rumäner hjälpte gärna nazisterna att gripa romer. I Ungern, det andra landet med stor romsk befolkning, mördades tiotusentals romer. Kanske över 100 000 romer, kanske ännu fler. Av 825 000 ungerska judar förintades cirka 550 000.

"Forum för levande historia" uppger att mellan 200 000 och 500 000 av de cirka en miljon romer som anses ha levt i Europa vid denna tid mördades av nazisterna. I Auschwitz upprättades en särskild avdelning för romer. SS-läkaren Josef Mengele, gjorde varje dag fasansfulla experiment på romska barn och vuxna. Siffran över hur många romer som nazisterna dödade är svår att fastställa. Kanske var det över en miljon romer som dödades. Eftersom romer inte folkbokfördes finns mycket litet källmaterial. Romerna hade inte rösträtt i Sverige förrän 1959. I de flesta länder fick inte romer vigas, döpas eller begravas av en präst. Soraya Post var den första romen i Europaparlamentet när hon valdes in för Fi.

Vi ser romska tiggare varje dag. Romen som var förra seklets mest kända människa var ingen tiggare. Men även de fattigaste tiggarna i världen kände igen luffaren med käppen.

Ingen brydde sig om tiggarna i Calcutta. Förutom Moder Teresa, alban med romska rötter.