Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband till alla – Kramfors kommun inför nya riktlinjer

Kramfors kommun har infört nya riktlinjer för bredbandsutbyggnaden.
Målsättningen är att alla ska kunna använda elektroniska tjänster oavsett var man bor.
– I dag är det en nödvändighet för hushåll och företag, säger avdelningschef Staffan Östman.

På kommunens hemsida presenteras nu de nya riktlinjerna, som bygger på ett regeringsbeslut att minst 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband senast 2020.

Men ska det bli verklighet går det inte att förlita sig på bara den privata marknaden utan kommunen måste delta aktivt, konstaterar man.

I framtiden vill Kramfors dessutom försöka få med fritidsboende.

– Målet för bredbandstäckningen gäller inte fritidshus. I områden där bredband byggs ut ska dock fritidshus kunna anslutas till näten. I vår kommun finns många fritidshus vilka givetvis är mycket viktiga för oss även om de inte inkluderas i målsättningen, säger Staffan Östman.

Med bättre bredband blir vård och omsorg lättare att klara av, det går att hålla möten utan långa resor och landsbygden blir mer levande, tycker Kramfors kommun.

I riktlinjerna tar kommunen upp sådant som att det ska finnas en plan för fortsatt bredbandsutbyggnad. Att kommunen ska fortsätta bygga ut bredband i egen regi och stå som ägare så länge det handlar om omfattande projekt.

Rollfördelningen kring bredbandsfrågorna ska vara tydlig och man strävar även efter samarbete med andra aktörer.

Läs mer: Nordingrå blir bredbandstätast