Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband sparar pengar i skogen

Uppkoppling mot bredband har inneburit en smärre revolution för skogsnäringen.

Datatrafiken från SCA:s skogsmaskiner överförs nu 100 000 gånger snabbare än för knappt fem år sedan.

Skogsföretaget SCA har omkring 350 skogsmaskiner i gång från Medelpad och norrut. Det är numera av stor betydelse att skördare och skotare snabbt kan rapportera in vad som avverkas, hur mycket och var virket placerats i väntan på transport med timmerbil.

Fram till 2009 använde sig SCA av mobitexsystemet via radiolänk för både tal och datatrafik. Men det gick bara att skicka mindre styrfiler. Man fick också vara med och betala för att hålla relästationer i gång.

– Vi betalade per kilobyte och det blev väldigt kostsamt, säger Christer Johannessen vid SCA:s fältsupport för skogsmaskinförare.

När möjligheten att gå över till mobilt bredband kom hakade SCA snabbt på det tåget. Testerna i några skogsmaskiner visade att fördelarna var stora och snart hade var alla maskiner utrustats med det nya systemet. Anslutningen fungerar nu under 96 procent av arbetstiden och företaget betalar en fast månadsavgift.

– Det är bra. Helst vill man förstås ha 100 procent, men då skulle det behöva byggas basstationer där det bor så lite folk att det inte finns ekonomi för det. Men kanske går det att nå ytterligare förbättringar med ny teknik, man jobbar på att utveckla sådan.

Via bredbandsuppkopplingen skickar maskinerna bland annat uppgifter om hur mycket virke som producerats och var det har placerats. De mottar samtidigt arbetsordrar, kartor och vilken typ av virke som efterfrågas.

Just nu testas ett nytt system för att mer detaljerat ange var virket finns i väntan på timmerbilarna. Efter nyår ska det tas i bruk fullt ut.

För Christer Johannessen har den snabbare och mer avancerade dataöverföringen gjort att det blivit enklare att serva maskinförarna när det uppstår datatrassel eller när något program ska uppdateras. Mycket mer kan nu göras på distans.

– Förr körde jag 13 000 mil om året i jobbet, nu kommer jag max upp i 5 000.