Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bred nedgång på Stockholmsbörsen

Årets näst sista dag vände Stockholmsbörsen ner och stängde på minus. Samtliga börsindex backade. Sämsta bransch var telekombolagen.

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med svag fallande kurser, utvecklingen höll i sig under dagen och vid stängning hade OMXS-index fallit med 1,0 procent till 299,5.

Utvecklingen var liknande på de stora Europabörserna.

De ledande börserna i Asien gick åt olika håll under onsdagens handel.

Oro över Japan Airlines eventuella konkurs fick Tokyobörsens Nikkei 225-index att falla med 0,9 procent under årets sista handelsdag. Taiwanbörsens Weighted Index steg med 0,7 procent och nådde därmed den högsta nivån på 19 månader.

På Stockholmsbörsen gick samtliga börsindex och i stort sett alla storbolag tillbaka.

Sämst gick det för telekombolagen som tillsammans föll med 2,0 procent. Tele 2 -aktien sjönk med 1,6 procent till 110:20 kronor. Telia Sonera backade med 2,3 procent till 51:85 kronor.

Telias vd Lars Nyberg säger till TT att han är nöjd med de två år han har lett koncernen. Kostnader har kapats, konkurrenterna har hållits stångna och Telia ligger bra till i kundundersökningarna, påpekar han. Nyårslöftet blir därför att fortsätta på den inslagna vägen.

I framtiden hoppas jag att alla svenskar tycker att Telia blivit bättre, mer snabbfotat och intressantare. Jag tror att vi har alla ingredienser för att uppfylla det löftet.

Bolagen som säljer sällanköpsvaror tillhörde med en tillbakagång på 1,2 procent också onsdagens största förlorare. Electrolux och H & M gick tillbaka med 2,1 respektive 1,6 procent.

Bland storbolagen gick Atlas Copco tillbaka med 2,0 procent till 93:45 kronor, SSAB föll med 1,5 procent till 122:10 kronor och Volvo backade med 1,2 procent till 61:45 kronor.

Nokia, MTG och Alfa Laval gick emot strömmen och steg.

Fastighetsbolaget Balder meddelade på onsdagen att företaget under fjärde kvartalet har sålt tio fastigheter för 113 miljoner kronor. Aktien steg med 0,3 procent till 75:00 kronor efter beskedet.

På de ledande Europabörserna var det också ned. Londonbörsens FTSE-index föll 0,7 procent till 5 397,9. Parisbörsens CAC-index sjönk 0,6 procent till 3 935,5 och Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,9 procent till 5 957,4.