Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bred nedgång på börsen

Lastbilstillverkarna Volvo och Scania återfanns bland de storbolag som backade mest på torsdagens börs, medan finanssektorn tyngdes av uttalanden från amerikanska centralbanken på onsdagen.

När börsen stängde hade OMXS-index sjunkit med 1,1 procent till 297,1. Nedgången var i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa och Asien.

I USA sade centralbanken Fed på onsdagen att den kommer att dra in merparten av sina stödåtgärder till kapitalmarknaden nästa år, vilket tyngde bankaktier, som även föll i Sverige. Nordea-aktien sjönk med 2,3 procent, Swedbank med 2,5 procent, Handelsbanken med 2,1 procent och SEB med 1,2 procent.

Lastbilstillverkarna Volvo och Scania var dagens förlorare bland storbolagen. Scania-aktien föll med 2,5 procent och Volvo-aktien med 3,5 procent. Scanias vd Leif Östling säger i en intervju i tidningen Ny Teknik att lastbilsbranschens återköpsgarantier är en "tickande bomb". Tillverkare har sålt stora flottor med återköpsgarantier som de enligt Östling inte kommer att kunna sälja till det pris som de köper tillbaka dem för.

Även Sandvik-aktien sjönk kraftigt, med 2,6 procent.

Mot strömmen gick Swedish Match som steg med 1,9 procent och Electrolux som steg med 0,7 procent.

Ute i Europa skapade de ekonomiska problemen i Grekland oro under dagen. Den grekiska regeringen meddelade att man överväger att sälja statliga tillgångar för omkring 2,5 miljarder euro under 2010. Intäkterna, som motsvarar omkring 1 procent av Greklands BNP, ska i så fall gå till att stärka den ansträngda grekiska statsbudgeten. Detta i kombination med att landets kreditbetyg sänktes fick grekiska bankaktier på fall.

Byggföretaget Peab har fått uppdraget att bygga 100 bostadsrätter i Vejbystrand utanför Ängelholm. Ordern värderas till 175 miljoner kronor. Peab-aktien steg med 1,8 procent.

Verkstadskoncernen Atlas Copco har börjat bygga en ny produktionsanläggning i Kina för divisionen Gas and Process, en investering som beräknas kosta mer än 100 miljoner kronor. Aktien steg med 1,8 procent.