Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bred kritik mot sänkta ungavgifter

Annons

Arbetsförmedlingen sågar regeringens sänkning av arbetsgivaravgifter för unga anställda.

Även andra myndigheter är kritiska, liksom oppositionen. Regeringen backar dock inte.

Regeringen vill stöpa om i arbetsgivaravgifterna för unga i sommar. Sedan 2009 betalar arbetsgivarna bara halv avgift för anställda upp till och med 26 år, en åtgärd som innebar ett intäktsbortfall för statskassan på 21 miljarder förra året.

Regeringen vill ta bort sänkningen för alla över 26 och sänka avgifterna ytterligare för dem upp till 23.

I ett remissvar till finansdepartementet skriver Arbetsförmedlingen att det "är oklart om den föreslagna sänkningen av socialavgifterna har förutsättningar att bidra till att varaktigt öka sysselsättningen och minska ungdomsarbetslösheten. Möjligen kan en effekt uppstå för de yngsta."

Men AF ifrågasätter hela idén med att en allmän sänkning av avgifterna har en bestående effekt på ungas arbetslöshet.

Vi bygger vårt svar på den uppfattning som finns bland forskarna, att den här typen av sänkningar inte bidrar till att varaktigt öka sysselsättningen, säger Mats Wadman, analysdirektör på AF.

AF anser att det vore bättre att sluta med de generella sänkningarna och i stället satsa mer på de unga som står längst från arbetsmarknaden, de som inte har något jobb.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson anser att kritiken är "förödande".

Det är ett enormt resursslöseri med våra gemensamma resurser att lägga ut pengar på det här sättet, säger Andersson. Som Arbetsförmedlingen säger är det smartare att satsa på de ungdomar som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden i stället för att, som med den här åtgärden, satsa på unga som har jobb och som skulle ha fått jobb i alla fall.

Regeringen har inga planer på att backa efter kritiken.

Myndigheterna har olika prioriteringar och bevekelsegrunder för hur vi ska använda våra gemensamma resurser. Vi vill att fler unga ska ha ett jobb att gå till och det har gett effekt, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

TT: Så Arbetsförmedlingen, Ekonomistyrningsverket och Riksrevisionen skulle inte vara intresserade av att unga har ett jobb att gå till?

De bedömer kostnaden, vi tar ansvar för helheten, säger Svantesson.

Arbetsmarknadsministern hänvisar flera gånger till IFAU:s rapport från 2013 där det antogs att den första sänkningen av avgifterna 2007 bidrog till 6 000-10 000 jobb. Enligt rapporten, som angav kostnaden per jobb till mellan 1 och 1,6 miljoner kronor, blev det sannolikt ingen ytterligare effekt när avgifterna sänktes mer 2009.

De sänkta avgifterna är också en av de politiskt hetaste frågorna inför valet. Nyligen skrev ledningen för hamburgerkedjan Max ett brev till sina anställda och varnade för de rödgrönas förslag att återställa avgifterna till normal nivå.

Mer läsning

Annons