Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bratt: "Guillou var hänsynslös"

Nu ger Peter Bratt sin syn på Jan Guillous kontakter med KGB. I ett nyskrivet kapitel i sin memoarbok skriver Bratt att Guillou agerade hänsynslöst gentemot sina kollegor.

Genom det nyskrivna kapitlet i memoarboken "Med rent uppsåt" föregår Peter Bratt nu Jan Guillou vars nya KGB-kapitel ska tryckas först med pocketutgåvan av hans memoarbok "Ordets makt och vanmakt".

När Guillous KGB-kontakter avslöjades av Expressen tidigare i höstas avfärdades de av Guillou själv som misslyckade och helt betydelselösa. Han påstod också att hans syfte hade varit att avslöja Sovjet, inte sitt eget hemland.

Borde lagt korten på bordet

Med vetskap om Guillous möten med KBG anser Peter Bratt nu att Jan Guillou på 1970-talet agerade "på ett fullkomligt hänsynslöst vis" när han åtog sig uppdraget att tillsammans med Bratt skriva om den svenska regeringens hemliga informationsbyrå, IB.

Det var på grund av skrivuppdraget som Guillou satte punkt för sin KGB-historia, men Bratt tycker att Guillou också borde lagt korten på bordet för sina kollegor.

Hade omfattningen av KGB-kontakterna kommit fram under rättegången mot de båda hade de riskerat långvariga fängelsestraff för spioneri, och hade för alltid blivit stämplade, skriver Bratt.

Dokumentet från 1967 som Expressen tog fram nu hade säkerhetspolisen mycket väl kunnat ta fram under rättegången. De visste att det fanns, men de gjorde det inte. Inte ens säkerhetspolisen tyckte det här var relevant, säger Jan Guillou i dag.