Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brath imponerar på partiledaren

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ville se hur sex timmars arbetsdag fungerar i praktiken.
Det fick han hos Örnsköldsviksföretaget Brath.
– Jag är imponerad, säger Sjöstedt.

En av Vänsterpartiets stora profilfrågor under flera decennier har varit sänkt arbetstid.

– Jag ser det som en reform för livskvalitet och jämställdhet, säger Jonas Sjöstedt och exemplifierar med mer tid för barnen, chans till heltid för kvinnor och minskad sjukfrånvaro.

Något som säkert många skriver under på att det låter bra.

Men varför händer det inget?

– För det första behöver man någon som visar att det går. Ju fler lyckade försök vi ser, desto mer kommer motståndet vittra ner.

– För det andra håller vi först nu på med att ta fram en konkret modell för hur vi ska göra, hur mycket kommer det att kosta, hur många år tar det och så vidare.

Under nästa mandatperiod är det tänkt att ett lagförslag ska komma. Steg ett är 35-timmarsvecka.

Sedan det uppmärksammades i vintras att sökoptimeringsföretaget Brath AB har sex timmars arbetsdag har Jonas Sjöstedt velat hälsa på. På fredagen gjorde han slag i saken, inför ett litet medieuppbåd.

Vd Maria Bråth inledde besöket med att berätta om företaget och branschen i stort innan samtalet koncentrerades till arbetstiderna. På Brath jobbar man 9–16, med en timmes lunch, och har gjort så sedan starten i januari 2013.

Högre produktivitet, lättare att rekrytera och lojalare personal räknas upp som några fördelar.

– De anställda mår bra och kan ha ett liv vid sidan om jobbet, säger Maria Bråth.