Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brasilien: Polisen anklagas för mord

Annons

Polisen i de brasilianska storstäderna Rio de Janeiro och Sao Paulo avrättar rutinmässigt gripna misstänkta och maskerar sedan morden som självförsvar, rapporterade människorättsorganisationen HRW på tisdagen.

Human Rights Watch (HRW), som har sitt högkvarter i USA, säger sig under två års granskning ha funnit mängder av bevis som motsäger polisens påståenden att offren dött i eldstrider sedan de gjort motstånd vid gripandet. Den brasilianska polisen måste ställas till svars för dessa mord, förklarar mr-organisationen.

Trots Brasiliens starka ekonomiska frammarsch på senare år plågas många av landets större städer av ett våld som ofta är förknippat med narkotikahandel. Polisens våldsamma svar tolereras ofta som nödvändigt för att bekämpa den höga brottsligheten. Mr-grupper anser dock att det närmast förvärrar problemet.

I de två nämnda storstäderna har polisen sedan 2003 tagit livet av över 11 000 människor, vilket gör Sao Paulo och Rio de Janeiro till några av världens farligaste platser. Värst är polisen i delstaten Rio. I samtliga de 1 137 fall där misstänkta i fjol sköts ihjäl hävdade polisen att de hade gjort motstånd vid gripandet.

Polisen har också ansvaret för att själv utreda påstådda övergrepp från enskilda polisers sida, och det är enligt HRW en av huvudorsakerna till att ytterligt få polismän i Rio eller Sao Paulo någonsin ställs till svars för mord.

Systemet gör att polisen i många fattiga bostadsområden gör helt som den vill, kommenterade HRW:s Amerikachef Daniel Wilkinson.

Enligt Wilkinson vilar hela systemet på att poliserna ska hålla koll på varandra - vilket de inte gör.