Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränsleslukande bilar ska straffas

Annons

Köp en bil som drar mycket bensin - och få en 40 000-kronorssmäll. Så vill regeringens utredare bli av med fossila bränslen.

För rena bilar väntar en bonus på 48 000 i stället.

Vi kommer att behöva lägga till nya styrmedel för att få ut fler miljöbilar på marknaden, säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Utredningen som arbetat med hur bensindrivna bilar snabbt ska tvingas bort från marknaden vill använda belöningar, men också avgifter. En ny bil som släpper ut mycket koldioxid ska beläggas med en avgift på upp till 40 000 kronor medan en bil som drivs med el, etanol eller biogas ger en bonus på högst 48 000, säger utredaren professor Thomas B Johansson till Ekot.

Hatt konstaterar att den modellen också är något som Centerpartiet har förespråkat länge.

I så fall vore det inte bara en premie utan också en avgift på de bilar som från miljösynpunkt är sämst. På så sätt skulle man driva på utvecklingen från båda ändar, säger hon.

Hon säger också att genom att använda ekonomiska styrmedel till det som är bra för miljön så förstärks den konsumentmakt som många människor vill använda sig av.

Gröna bilister tycker att beloppen är för små för att ha egentlig effekt.

Det är bortkastade pengar när det gäller bonusen, säger talesmannen Mattias Goldman. En elbil kostar 150 000 mer än motsvarande bensinbil och det skulle behövas en premie på upp till 100 000 kronor för att få effekt.

Föreningen riktar också kritik mot regeringen för att den enbart fokuserar på de nya personbilarna.

Det säljs 300 000 nya bilar om året men det finns ungefär fem miljoner motordrivna fordon på vägarna och det finns inga förslag alls på vad man ska göra med bilarna som redan finns på vägarna, säger Goldman.

2030 ska inga bilar ha fossila bränslen, enligt regeringen.

Mer läsning

Annons