Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branschen laddar för nytt filmavtal

Annons

Hur ska svensk film finansieras? Inför nästa filmavtal rycker flera aktörer åt sig initiativet för att få fart på filmpolitiken. Film- och tv-producenternas utredare Bengt Toll tror på ett breddat avtal framför en helstatlig lösning.

Senast det var dags att snickra ihop det filmavtal som styr i princip all svensk filmproduktion, höll förhandlingarna på att haverera. Nu är det snart dags igen. Den 31 december 2014 ska en ny lösning för svensk film vara klar. Och branschen förbereder sig.

På tisdagen presenterade branschorganisationen Film- och tv-producenterna en egen utredning, som är tänkt som ett diskussionsunderlag. Utredaren Bengt Toll slår fast att produktionsbolagens generellt svaga ekonomi måste förbättras.

Otidsenligt

En slutsats är att det nuvarande stödsystemet, som byggs till stor del på bio som viktigaste visningsform, fungerar konserverande och är rejält otidsenligt.

Kärnfrågan är att film måste definieras bredare än vi gjort hittills. Och det måste reflekteras i stödsystemen i filmavtalet, som måste förändras.

TT: Hur ser du på en helstatlig lösning?

Det bygger på att politikerna i så fall skulle dubbla de offentliga medlen och det finns i dag ingen politisk vilja att engagera sig filmkulturpolitiskt. Det kan ju ändra sig under valåret men jag tror mer på ett breddat filmavtal. Utmaningen är att öppna upp mot de nya fönstren.

TT: Den strategin har inte visat sig så framgångsrik tidigare?

Nej men det är där de nya pengarna finns. Och jag tycker inte att tonen känns lika hätsk längre.

Även Svenska Filminstitutet, SFI, arbetar aktivt med frågan. På onsdagen ska SFI presentera en komparativ studie mellan filmfinansieringssystem i åtta europeiska länder med syftet att skapa en bra bas för politiker och bransch inför kommande filmavtalsdiskussioner.

Jag har också en think tank på tio personer som sedan i april har gått igenom förutsättningarna för en ny filmpolitik. Vi ska vara klara i januari. Det är viktigt att få på pränt vilka förutsättningar som behövs för att Sverige ska kunna bli det bästa filmlandet. Det finns ingen quickfix, säger Anna Serner, vd för SFI.

Mer läsning

Annons