Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brånfelt: En comeback lika osannolik som ett kärnkraftshaveri

När det legendariska Sundsvallsbandet Brända Barn nu gör comeback – 32 år efter att de splittrats – går tankarna överraskande till Tage Danielsson.

Man kan också ägna Winston Smith en tanke och om man är något så när hemma i modern historia kan världsledarna Reagan och Tjernenko också finnas i tanken.

Samt bröderna Herrey.

1984 var ett ödesmättat år.

I den litterära fiktionen förstås, i George Orwells dystopiska framtidsroman med samma namn från 1948, men också i verkligheten, där och då.

Det var oroligt i världen 1984, det rådde kallt krig, även om det fanns tendenser till upptining.

Sovjetunionens ledare Jurij Andropov dog och ersattes av Konstantin Tjernenko (som dog året därpå).

USA:s cowboy-president Ronald Reagan försökte sig på en egen variant av Nixons pingpong-diplomati och for till Kina, helt obeväpnad vad man förstår, medan Lech Walesa fick Nobels fredspris.

Här hemma i Sverige splittrades det mytomspunna Sundsvallsbandet Brända Barn.

Jaha, tänker du kanske.

Brända Barn, so what?

I så fall har du inte förstått att Brända Barn 1984 var ett av landets hetaste band, kanske det hetaste.

Möjligen i konkurrens möjligen med Herreys, om de dansande schlagerbröderna som kammade hem segern i det årets schlager-SM (som man sa om Melodifestivalen förr) ska räknas som ett band.

Brända Barn hade precis vunnit omröstningen årets album för debutskivan "Allt står i lågor" i svensk rocks bibel till magasin Schlager, och dessutom kommit på andraplats i omröstningen Årets grupp efter Imperiet.

De låg högt på de flesta topplistor i de flesta blaskorna 1984 är värt tillägga när beskedet om splittringen kom, kort efter en framgångsrik turné.

Bandet som orsakade en TT-flash när de bestämt sig för att flytta till Stockholm (strax innan splittringen).

Att de nu – 32 år senare – har återuppstått och står i begrepp att släppa ett helt nytt album är lika osannolikt som att det inträffade en olycka i kärnkraftverket i Harrisburg 1979, men det gjorde det.

Även om Tage Danielsson i en klassisk monolog resonerade sig fram till att det var så osannolikt att det skulle kunna hända att det nog inte gjort det.

Ungefär så känns det också efter beskedet om att Brända Barn återuppstår och släpper ett helt nytt album.

Men likafullt släpptes första singeln "Över bron" på torsdagen och det är lika säkert som att det faktiskt inträffade ett haveri i Harrisburg i mars 1979.

Till sist: 

Avstår från att kommentera Kanye Wests besök på Ikea i Älmhult (tills vidare i alla fall) och håller med författaren/journalisten/skivbolagskille Lars Nylins kryptiska kommentar: jag väljer hellre hyllan Ezrin.