Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmän klarar jobbet bättre med träning

Träning ger föga förvånande en ökad fysisk kapacitet. Men bara om träningen sker regelbundet och uthålligt. En sporadisk träning ger ingen effekt. I varje fall inte hos brandmän.

Det här visar en forskningsrapport från Centrum för belastningsskadeforskning, CBF, där man jämfört brandmän i Västerbotten och Västernorrland.

Det började med att man testade en grupp brandmän i Västerbottens fysiska status, som kondition och styrka. Därefter fick de ett personligt träningsprogram som innebar att de skulle träna tre dagar i veckan.

En grupp brandmän i Västernorrland utgjorde kontrollgrupp och fick i uppgift att leva och träna som man gjort tidigare.

Utvärderingen efter ett år visade att om man jämförde grupperna så märktes ingen skillnad i form av trötthet när det gäller en tuff uppgift. Den enda skillnaden vara att brandmännen i Umeå hade fått lite bättre koordination och balans.

Av de 19 brandmän som tränat i Västerbotten hade nio tränat regelbundet och blev mindre trötta.

- Det räcker inte med att rekommendera träning för ambulanspersonal. De tester och genomgångar vi gjorde gav inte tillräckliga motivation för de som verkligen behövde öka sin kapacitet för att klara arbetsuppgifterna, säger projektledaren Ulrika Aasa.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92