Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbranden hade kunnat sluta i katastrof – nu hyllas den okände larmaren

I söndags brann tre hektar skog i Gårelehöjden mellan Junsele och Näsåker. Tack vare ett tidigt larm kunde skadorna begränsas och nu vill skogsägaren, Jan-Olof Sjödin, tacka den som slog larm.

Annons

– Det här hade kunnat bli katastrof, ett nytt Västmanland. Tack och lov att en driftig person såg vad som hänt och slog larm, säger Sjödin.

Det började av hittills oklar anledning brinna i skogen i höjd med Gårelsehöjden, en mil söder om Junsele och två mil norr om Näsåker. En förbipaserande såg öppna lågor och ringde omedelbart Räddningstjänsten. Deltidskårerna från Ramsele, Junsele och Näsåker var först på plats och kunde får bukt med skogsbranden.

Räddningstjänsten lyckades förhindra att branden spred sig,

– Nu blev det uppskattningsvis 250 gånger 150 meter som brann, alltså cirka tre hektar. Men det är väldigt torrt i markerna så det hade kunnat gå illa, säger Jan-Olof Sjödin.

Själv bor han i Västerås men var på besök hos en vän i Näsåker när han blev uppringd om skogsbranden. De senaste dygnen har han agerat brandvakt, tillsammans med hjälpsamma grannar.

– Jag tror jag har sovit två timmar på tre dygn. Men stort tack till alla grannar som ställt upp och jag vill också återigen rikta ett tack till den som slog larm.

Läs också: Stor brandrisk i skogarna.

Mer läsning

Annons