Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiv jakt på mordbrännare – polisen söker vittnen

/
  • Under måndagen fick räddningstjänsten rycka ut sedan det börjat blossa upp igen på grund av starka vindar.
  • Pyromanen satte eld på ett däcksupplag som sedan sprid sig upp mot vindsvåningen.

En man sätts i samband med mordbränderna i Härnösand, natten mot söndagen.

Polisen vill också komma i kontakt med personer som tidigare har avtjänat ett fängelsestraff för mordbrand.

Annons

– Vi har hållit några förhör men i dagsläget har vi ingen person misstänkt, säger förundersökningsledare Eva Jagebo Bonnerud vid länskriminalen.

Anders Wiklund äger den drabbade fastigheter på Fiskekroken. Det var där som pyromanen slog till vid tvåtiden, natten mot söndagen. Ett upplag med bildäck antändes och det blev ett snabbt brandförlopp som sedan spred sig till taket i den hundraåriga fastigheten.

– Fastigheten är helförsäkrad och jag har bestämt att återställa den i beboeligt skick igen, säger han.

Huset har en intressant historia med anor från Härnösandsvarvsepok i slutet av 1800-talet. Under många år huserade Gävle fisk i lokalen fram till att Anders Wiklund övertog den. Han har fyra hyresgäster, en äldre dam som bor i bottenvåningen och ett äldre par som hyr den övre våningen.

En av bottenplanets lokaler hyrs av ett företag som jobbar med solfångare. En annan hyrs av Stigs service och reparationer vars ägare befinner sig på semester på Kreta.

– Jag blev uppringd av min dotter, berättar Stig Söderman som hyrt lokalen i 30 år.

– Vi har en hel del reservdelar, maskiner och även kundernas maskiner som ska lagas. I dagsläget har vi inte hunnit överblicka omfattningen av skadorna, säger han.

Det var hyresgästen Sven-Olov Johansson som slog larm. Hans hustru Marianne upptäckte eldslågor som slog upp mot väggen

– Ingen kom till skada. Vi bor nu hos min hustrus syster, berättar Sven-Olof Johansson som drog sig till minnes att en man i 50-årsåldern vistades vid brandplatsen på söndagsmorgonen.

– Han uppförde sig mycket märkligt, kom fram och ställde frågor och stod säkert där i minst en timme. Jag fick en mycket olustig känsla. Tänk om det var pyromanen, säger han.

I samband med branden på Fiskekroken började det också att brinna vid två fastigheter längs södra vägen. En granne var ute med sin hund vid 02.30 tiden och upptäckte att det brann i en matta på trappen hos Daniel Brännströms fastighet. Samtidigt upptäckte grannen att det också brann hos Brännströms granne.

Grannen hämtade en pulversläckare och kunde själv släcka bränderna.

– Jag är evigt tacksam för hans insats. Vad skulle hänt om branden fått fäste i vårt trähus? säger Brännström.

Polisen jobbar brett och tittat på personer som tidigare har begått liknande brott i länet.

– Det finns personer dömda för mordbrand även i Härnösand som vi vill höra. Vi vet att återfall i brott är större i gruppen dömda för mordbrand, säger Eva Jagebo Bonnerud.

Mer läsning

Annons