Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 djur i storbrand

/

En stor ladugård brann ner på tisdagen.

Annons

SOS Alarm fick larmet om branden i Skansholm väster om Vilhelmina klockan 16.11 på tisdagen. Räddningschefen kom till gården strax innan klockan 17. Räddningstjänsten hade redan en bil på plats men ladugården stod i lågor.

- Ladugården är fullt övertänd, det är som ett stort eldklot, sa Ingemar Samuelsson, räddningschef i Vilhelmina, till Västerbottens-Kuriren.

Enligt Samuelssons uppskattningar var den brinnande byggnaden cirka 60 gånger 40 meter.

Ett femtontal kor rörde sig utanför den brinnande byggnaden.

- Tyvärr finns det kvar djur i ladugården, berättade Ingemar Samuelsson.

Enligt de uppgifter som SOS alarm fick vid larmet så ska det ha funnits 80 djur i byggnaden när larmet kom, varav 40 ungdjur. Det rörde sig om kor, kalvar och får.

Räddningstjänsten hade inte någon möjlighet att rädda vare sig ladugården eller de djur som fanns kvar inne då branden utvecklades i en rasande takt.

- Vi har fått släppa ladugården och lägga energi på annat, sa Ingemar Samuelsson.

Brandmännen fick istället fokusera på att säkra intilliggande byggnader och hindra branden från att sprida sig. Samtidigt som de räddade närliggande egendom fick de se ladugården brinna ner till grunden.

Räddningstjänsten blev kvar länge på platsen. Vid 19.30-tiden på kvällen började man på att samla ihop de djur som hade klarat sig på den eldhärjade gården. De överlevande djuren transporterades till en ladugård.

- Det var inte så enkelt. Kossorna var väldigt stressade vid infångsten. Däremot var de väldigt lugna under själva branden. Då stod de i en klunga, sa Ingemar Samuelsson på tisdagskvällen.

Polisen var också på plats med två polismän som hjälpte till med insamlingen av djuren, enligt vakthavande befäl Christina Neidebro.

- Platsen kommer spärras av och tidigast i morgon kommer tekniker börja undersöka platsen för att utreda vad som har hänt, säger Christina Neidebro.

Enligt de preliminära siffror som räddningstjänsten hade på tisdagskvällen så klarade 17 kor och 15 får livhanken vid storbranden.

- Det är mer än 20 och mindre än 50 djur som brann inne, närmare än så kan jag inte precisera, säger Ingemar Samuelsson.

Ingen person kom till skada vid branden.

Mer läsning

Annons