Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränder rasar nära Sydney

Annons

Minst 120 hem har förstörts i kraftiga skogsbränder nära Sydney i sydöstra Australien. Inte ens hälften av de brandhärjade områdena har undersökts och siffran förväntas stiga.

En man dog i en hjärtinfarkt när han försökte skydda sitt hem mot lågorna och minst två brandmän har skadats.

Premiärminister Tony Abbott, som själv tillhör den frivilliga brandkåren, besökte några av de brandhärjade områdena, och sade att han befarar att det finns ytterligare dödsoffer. Han har beordrat ekonomiskt stöd till de drabbade för att hjälpa dem att komma på fötter igen.

Trots att svalare temperaturer och avtagande vind gav brandmännen andrum var enligt myndigheterna över 100 bränder i New South Wales fortfarande inte under kontroll på fredagen.

Drabbade beskriver bränderna som "apokalyptiska" med höga lågor som rasade fram i hög fart. Tusentals tillbringade natten i evakueringscenter i Sydneys utkanter, sedan de tvingats fly undan elden.

Skogsbränder är vanliga i Australien den här tiden på året, men delstatsminister Barry O'Farrell säger att dessa bränder är bland de värsta i området i modern tid. Och det torra varma vädret gör att myndigheterna befarar ytterligare bränder.

Vi kan vänta oss en lång, tuff sommar, sade O'Farrell.

Mer läsning

Annons