Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden på Ödbergska gården kan ha varit anlagd

En brand bröt ut i kulturbyggnaden Ödbergska gården i Örnsköldsvik i morse. Huset har fått omfattande rökskador. Nu spärras platsen av och blir brottsplats.

Branden startade vid sjutiden i morse. Huset stod inte i ljusan låge, men enligt räddningschefen Lars Larsson hade elden krupit in i väggar och bjälklag.

- Det pyr inne i dolda utrymmen i huset. Det måste åtgärdas, annars kan huset brinna ner, säger han.

Ett stort pådrag som omfattar i princip hela brandkåren i Örnsköldsvik kallades till platsen. Släckningsarbetet pågick fram mot tio-tiden. Sedan sökte man igenom byggnaden med värmekamera.

För att komma åt elden som pyrt inne i husets väggar har brandkåren varit tvungen att bryta upp fasaden på byggnadens ena sida. Branden startade också på husets utsida.

Enligt insatsledaren har byggnaden fått omfattande rökskador. Stora kulturvärden har därmed gått förlorade.

Nu kommer brandplatsen att spärras av och bli brottsplats. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning. Misstanken är att branden varit anlagd.

Ödbergska gården byggdes vid mitten av 1840-talet av köpmannen Johan Ödberg. Gården är den äldst bevarade från köpingens anläggningsskede.

Allehanda.se återkommer med fler uppgifter.

Webbredaktör:
SOFIA FJÄLLSTRÖM
070-650 66 51