Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brakförlust för Northland

Annons

Gruvbolaget Northland, som nyss avslutade en rekonstruktion, visar upp en ordentlig förlust för tredje kvartalet.

Ny drift väntas kunna ge lönsamhet först om ett år, enligt finanschefen Eva Kaijser.

Northland redovisar en rörelseförlust på 33,7 miljoner dollar för tredje kvartalet, motsvarande 220 miljoner kronor. Under samma period i fjol landade förlusten på 10,1 miljoner dollar.

Hittills i år har gruvföretaget förlorat 112 miljoner dollar i rörelsen.

Northland, som tog sig ur en turbulent företagsrekonstruktion så sent som i augusti, räknar med att förlusterna från verksamheten ska upphöra i december, när en ny skeppslastare i hamnen i Narvik öppnar upp för större leveransvolymer.

Då får vi ner kostnaderna för leveranserna avsevärt. När skeppslastaren är uppe och kör ska vi gå plus minus noll i kassan, säger Northlands finanschef Eva Kaijser.

Enligt Kaijser var det väntat att tredje kvartalet skulle ge en förlust.

Någon egentlig lönsamhet i verksamheten väntas inte förrän om ett år, när den andra produktionslinjen i Kaunisvaara-gruvan i Pajala ska vara i drift med nya krossar och kvarnar.

Då dubblar du produktionen och det är först då som det här projektet blir riktigt lönsamt.

Till följd av den finansiella uppgörelsen med ägare och långivare tidigare i år redovisar dock bolaget en vinst efter skatt på 387 miljoner dollar för tredje kvartalet.

Försäljningen under kvartalet uppgick till 31,4 miljoner dollar.

Northland-aktien rusade uppåt med 21 procent till 2:49 norska kronor på Oslobörsen efter delårsrapporten. Kursen kan jämföras med priser på över 700 norska kronor i januari, innan miljardhål i budgeten uppdagades.

Utdelning till aktieägarna kan som tidigast komma om sju år, enligt uppgörelsen som träffades med långivare och leverantörer i rekonstruktionen.

Inför den senarelagda kvartalsrapporten meddelade Northland att det behövs ytterligare 150 miljoner dollar (cirka 1 miljard kronor) i form av likviditetsbuffert, då kassan enligt budget kommer att ha sinat hösten 2014.

Vi är i princip på noll hösten 2014, enligt den budget som ligger. Det är inte tillräckligt. Vi behöver ha ordentliga kuddar i det, säger Eva Kaijser.

Bufferten behövs bland annat för att Northland ska klara av att hantera järnmalmspriser och valutakurser som rör sig eller möjliga produktionsstörningar. Förhandlingarna om att få fram denna buffert pågår fortfarande med såväl kunder som leverantörer, ägare och långivare. Siktet är inställt på att presentera en ny finansieringsplan senast i maj 2014.

Samtidigt kommer besked om att Northland tappar sin prospekteringschef, Jukka Jokela. Bolaget meddelar också att finanschefsposten delas upp i två positioner där Johan Dagertun får ansvar för finansieringen av bolagets verksamhet medan Krister Winsa sköter redovisningen.

Mer läsning

Annons