Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk kring ny bok om Stieg Larsson

Kurdo Baksi skrev en vänbok om Stieg Larsson - men beskylls nu för att begå karaktärsmord på succéförfattaren.

Det är arvstvisten som är grunden till allt, hade den varit löst hade jag fått blommor i dag, säger Kurdo Baksi.

Samhällsdebattören och skribenten Kurdo Baksi ville berätta om vännen Stieg Larsson på sitt sätt. Men hans försök att nå bortanför mytbildningen om den avlidne författaren i boken "Min vän Stieg Larsson" har väckt starka protester.

I en intervju i SVT:s "Kulturnyheterna" på måndagen beskrev Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson boken som "förtal" och "ett försök till karaktärsmord".

Det är framför allt skildringen av yrkesmänniskan Stieg Larsson hon vänder sig mot. I boken framställs Larsson som en journalist som tänjer på de yrkesetiska gränserna. Han låter TT publicera artiklar där han intervjuat sina vänner och drar sig inte för att skriva om ämnen där han själv är part i målet.

Vill ha bevis

I tisdagens DN gick Kenneth Ahlborn, som under en period var Stieg Larssons närmaste chef på TT, i svaromål mot Kurdo Baksi. Om inte Baksi kunde lägga fram bevis för när Larsson intervjuat sig själv eller "dolda vänner" borde hela upplagan av boken dras in och ges ut i ny reviderad version, menade han.

Jag står för att jag kallat Stieg Larsson en medioker journalist. Han var en fantastisk journalist på Expo, men en medioker sådan på TT, säger Kurdo Baksi till TT Spektra.

Som exempel nämner Kurdo Baksi en signerad bakgrundsartikel från oktober 1999, där Stieg Larsson skrivit om nazistiska gruppers registrering av meningsmotståndare. Till saken hör att Larsson var en av de listade i registret. Dessutom intervjuade han den ansvarige utgivaren på Expo i artikeln, en person som han själv var nära vän med.

Men Anders Rhodiner, kommunikationschef på TT, ser inte något olämpligt i förfarandet.

Jag tror inte det har varit eller är särskilt ovanligt att man som journalist när man letar efter expertkunskap ibland hamnar hos sådana man känner, säger han.

Är det verkligen etiskt riktigt att en TT-journalist skriver om ett ämne som han själv i högsta grad är inblandad i?

I det här fallet har Stieg Larsson gjort sitt jobb som nyhetsgrafiker, författare av faktarutor och bakgrundsartiklar. Jag ser inte det som Kurdo Baksi antyder att han skulle föra till torgs egna åsikter, kuppa ut artiklar eller bete sig bedrägligt. Sådan var inte Stieg och så jobbar inte vi här på TT.

Efter inslaget i "Kulturnyheterna" har Kurdo Baksi inte haft en lugn stund. Men han ångrar inte att han gett en mindre smickrande bild av författaren till "Millennium"-trilogin, än den vanliga.

Jag ville berätta om människan och antirasisten Stieg Larsson. Jag ville också berätta att Stieg var en människa som kunde begå fel som alla andra. Man kan bli en internationell megastar även om man gör bort sig på TT någon gång i livet, säger Kurdo Baksi.

"Rolig anekdot"

Själv beskriver han avsnittet om TT som "en rolig anekdot". Men han har förståelse för att Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson reagerar starkt på boken, något som han tolkar som en reaktion på den uppslitande arvstvisten.

Hon ville skriva boken om Stieg först av alla, jag har väntat i fem år på att hon ska göra det och till och med erbjudit mig att spökskriva den. Nu skrev jag min bok före henne och då blev hon sur. Jag ser henne som min storasyster, hon går igenom en sorgeprocess. Jag har all respekt för henne och lägger inga värderingar i hennes ord.

Bokförlaget Norstedts har i dagsläget inga planer på att dra in "Min vän Stieg Larsson". Förläggaren Eva Gedin tycker att det är naturligt att förlaget som ger ut Stieg Larssons egna deckare också publicerar Kurdo Baksis omstridda vänbok.

Det här är den första boken som kommer ut om författaren Stieg Larsson, att den väcker känslor förvånar mig inte. Det finns ett jätteintresse för vem han var.