Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bragdguld till Lisa Nordén

/

Triathleten Lisa Nordén får Svenska Dagbladets bragdguld efter kampen mot oddsen i VM-avslutningen och OS-silvret, tusendelar från guld.

Annons

Triathleten Lisa Nordén får Svenska Dagbladets bragdguld efter kampen mot oddsen i VM-avslutningen och OS-silvret, tusendelar från guld.

Stort för sporten, säger en smickrad Nordén.

Bragdjuryns motivering lyder: "För en serie bragder i tre delar med flera vanskliga lägen, silver blev till guld".

Lisa Nordén var mycket glad över utmärkelsen:

Det är väldigt smickrande att få den här bekräftelsen både för mig och för sporten. Triathlon är en ung sport och det är stort för sporten att få det här erkännandet.

Nordén, som var favorit hos vadslagningsföretagen, sade så här till TT inför beskedet:

Bara att få vara favorit känns som något man kan berätta för barnbarnen, när man blir gammal. "Det var jag och Zlatan då, 2012", sade hon.

Nordéns favoritcitat är "smärta är en svaghet som lämnar kroppen", och kampen mot smärtan är det som tagit till alla framgångarna.

Smärtan är något jag måste bli vän med, förklarar hon. Det gäller att finna harmoni med mjölksyran.

Nordén vann VM-serien trots kamp mot magsjuka och muskelbristning i finalloppet. I OS tog hon ett silver som många menade borde ha omvandlats till ett guld. Nordén missade guldet med några tusendelars marginal och Sveriges olympiska kommitté krävde att Nordén skulle få dela guldet med schweiziska segrarinnan Nicola Spirig då målfotoutrustningen inte fungerade som den skulle.

Att få matförgiftning, behandlas på sjukhus, sedan topprestera i Aucklands avslutande VM-deltävling och säkra VM-guldet. Som extra krydda: en bristning i vaden i början av upploppet.

Jag undrar hur tusan det gick till egentligen. Men när man är där känns det som att man inte har så många alternativ - mer än att fortsätta, sade Nordén nyligen till TT om segern i triathlonsportens VM-serie.

Inför OS i London hade Nordén slitits mellan hopp och förtvivlan. I två månader var det en kamp mot kropp och klocka, det var "berg- och dalbana". Så det var inte så dåligt att förlora med nio tusendelar, om det ens var så mycket. Sveriges olympiska kommitté protesterade mot tolkningen av målfotot och krävde delat guld, men Nordén fick nöja sig med silver.

Nordén tränar nu mot nya titlar - och OS i Rio de Janeiro 2016.

Det finns nog två målkameror då - och förhoppningsvis är det andra regler då så att det kan bli ett delat guld, säger Nordén.

Det är väldigt ovanligt att bragdjuryn prisar någon som inte har vunnit. Det är dock inte första gången. 1960 fick simmaren Jane Cederqvist bragdguldet för sitt silver på 400 meter frisim vid sommar-OS i Rom.

Triathlonförbundets generalsekreterare Ola Silvdahl är mycket lycklig över att hans idrott får så stor uppmärksamhet via Lisa Nordéns framgångar:

"Ett erkännande för en fantastiskt duktig idrottskvinna, som dessutom har många aktiva år kvar i karriären. Lisas framgångar under 2012 har inneburit att svenska folket har fått upp ögonen inte bara för Lisa, utan också för triathlon som idrott", skriver Silvdahl i ett pressmeddelande.

Fakta: Lisa Nordén

Född: 24 november 1984 i Kristianstad.

Bor: Canberra, Australien, och Davos, Schweiz.

Familj: Mamma Kerstin, pappa Thomas och halvsystern Elsa.

Längd: 176 cm.

Vikt: 59 kg.

Tränare: Darren Smith.

Mer läsning

Annons