Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brädbrott knäckte inte Sven Thorgren

Annons

OS började med en knäckt bräda och irritation för Sven Thorgren.

Men resten av den första tävlingsdagen bjöd på ren snowboardpropaganda.

Jag är glad att slopestyle fick en så pass bra debut, säger Thorgren - som tog en av åtta direktplatser till finalen.

Det blev verkligen en smakstart på OS för Sven Thorgren. Det 19-åriga svenska medaljhoppet slog till redan i det första av två åk i kvalet, vilket räckte för att säkra en av de åtta direktplatserna till lördagens final.

Det känns ganska bra. Det här var ett av mina huvudmål när jag kom hit, att gå direkt till final. Det är alltid en lättnad, säger Sven Thorgren.

Men det kunde ha gått betydligt värre. I det sista träningsåket inför kvalet knäckte Thorgren sin bräda och fick byta, vilket skapade stress och irritation. Dessutom missade han lite i landningen i det första hoppet, men ett snabbt beslut att då i stället lägga på ett halv varvs rotation i det sista gjorde att han ändå kom i trea i sitt heat.

"Extra fjärilar i magen"

Det var det som gjorde att jag gick vidare till final, det snabba beslutet som gjorde att det räckte, säger Thorgren, som ändå var lite tagen av att för första gången befinna sig på ett OS. Det är lite extra fjärilar i magen när man kör. Men samtidigt är jag nästan förvånad över hur kul det är. Det är kul att bara vara i OS-byn och det är ganska häftig stämning över alltihop.

Med ett par minusgrader i luften vid Roza Chutors extrempark och strålande sol på himmelen fick också den nya OS-grenen slopestyle visa upp sig från sin allra bästa sida. Publiken bjöds på många bra åk och spektakulära trick, och det krävdes mycket för att ta en finalplats.

Jag är imponerad av nivån, säger Sven Thorgren, som ser kvalvinnaren Maxence Parrot, Kanada, som den störste guldfavoriten.

Mattsson till semi

Han är extremt stark just nu. Det kommer inte vara någon jättestor skillnad på våra trick, utan det kommer vara den som sätter sitt åk bäst som kommer ha störst chans på medalj. Jag kommer förmodligen köra ungefär samma åk i finalen. Jag tror att det kommer räcka långt om jag får sätta det helt perfekt.

Niklas Mattsson fick också till ett bra kvalåk men en missad landning i sista hoppet gjorde att det inte räckte till en finalplats, utan 21-åringen får ta nya tag i semifinalen på lördag.

Jag tror att jag kommer att gå in med samma förstaåk, och sen får vi se om jag måste steppa upp det till det andra, säger Mattsson. Det är hög nivå redan nu, och jag tror att vi kommer bjuda publiken och tv-tittarna på en jäkla show i finalen. Det kommer bli riktigt tajt.

Mer läsning

Annons