Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra Volvosiffror - illa för Saab

Plötsligt är bilstatistiken inte lika dyster läsning längre för Volvo.

I november ökade försäljningen i Europa med 23 procent.

Saab däremot är kvar i källaren med -57,2 procent på en månad.

Siffrorna kommer från det europeiska branschorganet Acea och jämför i första hand november i år med november förra året. Då hade bilbranschen hunnit en bit på sin ekonomiska ökenvandring och försäljningskurvorna pekade stadigt neråt.

Nu är läget annorlunda för nästan alla märken, utom för Saab Automobile. Bara fyra tillverkare visar negativ utveckling för Europa i november i år, men ingen av de andra tre är ens i närheten av att tappa så mycket som Saab.

Volvo sålde 14 569 bilar i november i år. Saab sålde bara 1 495. Eller en Saab för ungefär var tionde Volvo.

Ser man till totalförsäljningen för Europa kom biltillverkarna den här månaden över miljonen, till 1 182 082 sålda bilar. Det är en ökning med 26,6 procent jämfört med november 2008.

En viktig förklaring till den ökade försäljningen i Europa tros vara att många tjänstebilsflottor förnyats den gångna månaden.

Ser man till perioden januari-november 2009 har Volvo tappat 12,1 procent jämfört med motsvarande period 2008. Saab har tappat 58,8 procent.

I stort sett alla märken redovisar plus för november 2009, mest av alla Nissan som ökade med 77,2 procent jämfört med november 2008.

Opel/Vauxhall ökade med 26,1 procent medan flera andra ökade med 30 procent eller mer för november. Noteras kan också att de tre tyska prestigetillverkarna Audi (+0,3), Mercedes (+8,3) och BMW (+5,3) hörde till dem som redovisar lägst ökningar.